НКЕК вивчає наявність попиту на спектр в діапазоні 2300 МГц для IMT

З метою заохочення конкуренції на основі збалансування інтересів держави, суспільства, користувачів радіочастотного спектра та користувачів електронних комунікаційних послуг НКЕК інформує усіх постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг про надходження звернення від користувача радіочастотного спектру щодо наміру отримання ліцензії на користування радіочастотним спектром для радіотехнології «Міжнародний мобільний зв’язок IMT» у смузі радіочастот 2355-2395 МГц.

Відповідно до частини другої статті 46 Закону України «Про електронні комунікації» права на користування радіочастотним спектром на індивідуальних засадах надаються, зокрема, з урахуванням попиту на відповідні смуги радіочастот.

Згідно з частиною першою статті 59 Закону України «Про електронні комунікації» у разі, якщо заявлена потреба в радіочастотному спектрі перевищує його фактичну наявність, радіочастотний спектр надається в користування виключно на умовах конкурсу або аукціону.

Враховуючи наведене, звертаємось до постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг щодо подачі у термін до 09.02.2024 включно до НКЕК заяви про видачу ліцензії на користування радіочастотним спектром у смузі радіочастот 2355-2395 МГц для радіотехнології «Міжнародний мобільний зв’язок IMT» у разі зацікавленості у отриманні такої ліцензії. Заява про видачу ліцензії на користування радіочастотним спектром та план освоєння (задіяння) радіочастотного спектру подається згідно з додатками 2 та 3 постанови НКЕК від 06.07.2022 № 96 «Про затвердження порядку ведення реєстру ліцензій на користування радіочастотним спектром», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 05.08.2022 за № 890/38226 (зі змінами).

У разі, якщо заявлена потреба в радіочастотному спектрі перевищуватиме його фактичну наявність, конкурс або аукціон планується провести у поточному році.

Пропозиції щодо розміру плати за видачу ліцензії на умовах конкурсу або початкового (мінімального) розміру плати за видачу ліцензії на умовах аукціону, за основу якого планується взяти розмір плати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України «Про розміри плати за видачу, переоформлення, продовження строку дії ліцензії на користування радіочастотним спектром» від 2 травня 2023 р. № 433, будуть внесені в установленому порядку до Кабінету Міністрів України після прийняття НКЕК рішення про надання в користування радіочастотного спектра у смузі  радіочастот 2355-2395 МГц виключно на умовах конкурсу або аукціону, у випадку встановлення факту перевищення потреби в радіочастотному спектрі його фактичної наявності, підтвердженого надходженням до НКЕК відповідних заяв.