НКЕК знижує такси за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку в Україні

Київ, 18 жовтня 2023 р. – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), інформує про завершення процесу публічних консультацій та затвердження розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку на основі моделі Long-Run Incremental Cost (LRIC).

Cьогодні, 18 жовтня 2023 року прийнято постанову НКЕК № 391 «Про затвердження розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку».

Так, постановою НКЕК передбачено, що розрахункові такси за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку на 2024-2025 роки становитимуть:

  • для мобільного голосового зв’язку в 2024-2025 роках  7,5 коп;
  • для фіксованого голосового зв’язку в 2024 році 6,0 коп, в 2025 році 5,5 коп.

Обговорення рівнів розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку проходили активно та відкрито в форматі  публічних консультацій з учасниками ринку.

Свою підтримку розмірам такс, запропонованих НКЕК, висловили ПрАТ «Київстар» та ПрАТ «ВФ Україна», в той час як ПрАТ «лайфселл», АТ «Укртелеком» та ПрАТ «Датагруп» висловили свої пропозиції та зауваження до запропонованого рівня розрахункових такс. Враховуючи всі отримані пропозиції, міжнародні зобов’язання України та відданість руху до Єдиного цифрового ринку ЄС, НКЕК прийнято зважене та остаточне рішення щодо рівня розрахункових такс на 2024-2025 роки, що на нашу думку балансує інтереси Держави, операторів та споживачів.

Нагадаємо, що востаннє такса термінації національного трафіку переглядалась в Україні в 2021 році і наразі діє єдина оптова розрахункова такса за термінацію національного трафіка як для мобільного голосового зв’язку, так і для фіксованого голосового зв’язку, яка становить 8 коп.

Впровадження диференційованих розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку (а не однієї такси для обох ринків) на основі моделі BU-LRIC - це передусім  впровадження передової практики ЄС, виконання Закону України «Про електронні комунікації», а також послідовність політики НКЕК щодо зниження розрахункових такси за послуги термінації національного трафіку.

Зменшення розрахункових такс створює підґрунтя для перегляду постачальниками тарифів на міжмережеві виклики, сприятиме конкуренції, що має мати позитивний ефект для кінцевого споживача у його портебі вільного спілкування за меншою ціною.

Найближчим часом зазначену постанову НКЕК буде надіслано до Міністерства юстиції України для здійснення її державної реєстрації.

Олександр Животовський, Голова НКЕК: «Ми тривалий час працювали і продовжуємо тримати послідовну позицію стосовно приведення такс за послуги термі нації до їх економічно обґрунтованого рівня. Такси термінації – це оптовий тариф для взаєморозрахунків між операторами. Розраховані розміри даних оптових тарифів дають абсолютно усі важелі для кожного оператора до формування своїх роздрібних тарифів та забезпечення свободи спілкування абонентам».

Довідково.

Такси термінації необхідні для того, щоб оператор зв'язку міг з'єднати абонента, який телефонує, з абонентом, який знаходиться в іншій мережі. Оптові тарифи на термінацію - це тарифи, які оператори стягують один з одного за термінацію голосових дзвінків у своїх мережах.

Встановлення розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку здійснюється відповідно до Порядку встановлення розмірів розрахункових такс за послуги термінації національного трафіку для мобільного та фіксованого голосового зв’язку, затвердженого постановою НКЕК від 23 серпня 2023 року № 322 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 8 вересня 2023 року за №1592/40648.

Модель LRIC "знизу-вгору" (Bottom Up - LRIC) – це довгострокова модель додаткових витрат, яка має на меті розрахувати вартість одиниці регульованих оптових послуг голосового дзвінка (наприклад, тарифи за завершення викликів у фіксованому та мобільному зв’язку) серед інших видів послуг.

Основною метою моделі LRIC є моделювання ефективного оператора мобільної та фіксованої мереж, яке відображає структуру витрат саме ефективного оператора, шляхом усунення неефективності, наявної в реальному житті.

Модель LRIC була розроблена для НКЕК міжнародною консалтинговою компанією Detecon (Німеччина) в рамках технічного проекту ЄС «Підтримка цифрової політики України» (DPS2UA) у тісній співпраці з усіма учасниками українського телеком ринку. Цей процес тривав 18 місяців протягом якого відбувався збір даних, розробка самої моделі, а також постійні консультації у різних форматах з українськими операторами мобільного та фіксованого зв’язку у ході яких надавалася уся необхідна інформація та відповіді на питання, які викинали у предстаників ринку щодо результатів моделі (більше читайте тут).

Розроблена модель LRIC ґрунтується на специфіці українського телекомунікаційного ринку, враховує кращий європейський досвід моделювання та спрямована на розвиток українького телекомунікаційного ринку в контексті його інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС, а також дозволяє еволюційно адаптуватись до рівня європейських такс термінації та формування результатів для різних сценаріїв (оптимістичного та песимістичного) розвитку подій.

Вказана модель була схвалена рішенням НКЕК від 07.06.2023 № 225.