НКЕК вивчає досвід литовського регулятора (RRT) з провадження «Роумінг як вдома» в ЄС

НКЕК продовжує активну роботу для забезпечення приєднання України до політики ЄС «Roam like at home» («Роумінг як вдома», RLAH).

Ще одним кроком на цьому шляху стала експертна зустріч-семінар з давнім та добрим другом і партнером – Регуляторним органом зв’язку Литовської Республіки (RRT). Представники НКЕК мали можливість обговорити практичний досвід і кроки RRT не тільки з впровадження регулювання ЄС щодо роумінгу, але й здійснення моніторингу щодо застосування RLAH операторами. 

Під час зустрічі представники НКЕК мали можливість обговорити з литовським колегами:

✓ тенденції та динаміку розвитку ринку роумінгу в Литві та можливий вплив застосування RLAH;

✓ можливість та процедуру застосування доплат операторами при надані RLAH (surcharges), зокрема скільки операторів подали заявки на доплату; періодичність застосування доплат; механізм оцінки заявок операторів на отримання доплат та процедуру прийняття литовським регуляторним органом рішення про доплати. 

Варто наголосити, що Литва - одна з небагатьох держав-членів ЄС, яка має досвід застосування таких доплат;

✓ здійснення моніторингу RRT застосування RLAH операторами.

Представники НКЕК ознайомилися з механізмом збору даних щодо роумінгу та взаємодії з Органом європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC), технічними засобами, які використовує RRT, для порівняння цін та ще з одним надзвичайно важливим для НКЕК питанням – людські ресурси, які залучаються у процес здійснення моніторингу.

Дуже вдячні нашим колегам з RRT за отриману інформацію та досвід, яким вони з нами поділилися, та який буде застосований НКЕК при імплементації положень відповідних актів ЄС та практичної реалізації таких положень в Литві.