Суд залишив в силі рішення НКЕК, прийняті на виконання вимог НЦУ щодо необхідності блокування постачальниками заборонених в Україні автономних систем, що діють в інтересах країни-агресора

04 травня 2023 року набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду у справі №640/6748/22, якою залишено без задоволення апеляційну скаргу двох постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг (далі – постачальники)  про визнання протиправними та скасування рішень НКЕК щодо виключення їх з Реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг.   

Нагадаємо, у лютому-березні 2022 року Національним центром оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України (далі - НЦУ) було прийнято низку розпоряджень для постачальників щодо необхідності блокування автономних систем, які використовуються російською федерацією з метою здійснення кібератак на українські інформаційні ресурси та розповсюдження пропагандистської інформації.

Відповідно до Закону України «Про електронні комунікації» розпорядження НЦУ є обов'язковими до виконання всіма постачальниками  під час дії воєнного стану. 

У зв’язку з невиконанням під час дії воєнного стану розпоряджень НЦУ та за результатами розгляду НКЕК відповідного звернення НЦУ, рішеннями НКЕК від 30.03.2022 № 25 та № 26 (зі змінами) двох постачальників  було виключено з Реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг. Кабінетом Міністрів України підтримано відповідні рішення НКЕК шляхом прийняття розпорядження за № 574-р «Про погодження рішення про виключення суб’єктів господарювання з Реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг».

Не погоджуючись із прийнятими рішеннями, ці суб'єкти господарювання звернулись до суду. За результатами  розгляду справи (№ 640/6748/22) 08 грудня 2022 року судом прийнято рішення про відмову цим суб'єктам господарювання в задоволенні позову до НКЕК, чим підтверджено законність розпоряджень НЦУ та рішень Комісії.

НКЕК і надалі вживатиме вичерпних заходів з питань дотримання постачальниками вимог законодавства про електронні комунікації під час дії воєнного стану.

Враховуючи наведене, в умовах відсічі збройній агресії російської федерації проти України, з метою гарантування безпеки держави, безпеки та сталості електронних комунікаційних мереж, НКЕК наголошує на необхідності дотримання постачальниками електронних комунікаційних мереж та послуг вимог Закону  України «Про електронні комунікації», виконання розпоряджень НЦУ та відповідних рішень НКЕК.