У Києві відбулося 18-те Пленарне засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

У цьому році обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, не стали на заваді нашим планам і 03 грудня 2021 року у Києві відбулося 18-те Пленарне засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (Мережа, EaPeReg). Засідання було організовано НКРЗІ у якості Голови Мережі у 2021 році та пройшло у гібридному форматі.

НКРЗІ очолює Мережу вже втретє, і цьогоріч головування відбувалося спільно з шведським регулятором – PTS, який було обрано не тільки Віце-головою Мережі у 2021 році, але і Віце-головою BEREC у 2021 році. Для нас цей досвід є унікальним та надзвичайно успішним з огляду на досягнуті результати, а відтак, цьому є підтвердження – низка ініціатив щодо подальшої діяльності Мережі у 2022-2023 роках, співробітництво з сестринськими мережами – BEREC та EMERG.

Під час Пленарного засідання, керівництво BEREC у 2021 році, а також майбутній Голова BEREC у 2022 році (Нідерланди) та керівник Офісу BEREC висловили свою підтримку діяльності Мережі, відзначили досягнення роботи регіональної платформи та запевнили, що сприятимуть розвитку співробітництва з EaPeReg, з огляду на власний досвід, а також намітили низку спільних заходів та тематик для співробітництва у 2022 року, включаючи і на рівні експертних робочих груп.

Головними подіями заходу стали обрання керівництва Мережі на 2022 рік – Голови та Віце-голови та підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Мережею та Європейсько-Середземноморською мережею регуляторів (EMERG). У наступному році EaPeReg очолюватиметься нашими вірменськими колегами з Комісії з регулювання суспільних послуг (PSRC, у якості Голови) за підтримки чеських колег з Чеського офісу телекомунікацій  (CTU, у якості Віце-Голови).

                     

Ще одним визначним досягненням цьогорічної роботи Мережі стала співпраця з МСЕ, яка вийшла на кардинально новий рівень – участь представників Мережі та МСЕ у організованих заходах, подання внесків/пропозицій Мережі до формування та подальшого опублікування ключових документів МСЕ, започаткування співробітництва на рівні робочих груп Мережі та МСЕ.

Також, традиційно засідання було присвячено підведенню підсумків діяльності Мережі у 2021 році та плануванню її роботи на 2022 рік, звітуванню щодо статусу виконання завдань у рамках реалізації проекту EU4Digital та діяльності експертних робочих груп з питань спектру (SEWG), незалежності регуляторів та розвитку широкосмугового зв’язку (IRB EWG) та роумінгу (REWG).

Учасники засідання, серед іншого, обговорили потреби у подальшій технічній підтримці у рамках досягнення цілей, визначених  документом “Recovery, resilience and reform: post 2020 Eastern Partnership priorities”, План роботи на 2022 рік, європейські та світові тенденції розвитку телеком галузі, зокрема в частині регулювання, а також ознайомилися з досвідом Швеції щодо співробітництва зі стейкхолдерами.