У Дубровнику відбулося 11-те засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу EaPeReg

Представники НКРЗІ взяли участь у роботі 11-го засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу (REWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (Мережа, EaPeReg), яке відбулося у м. Дубровник, Республіка Хорватія, у період з 30 вересня по 01 жовтня 2021 року.

Організаторами засідання виступили керівництво REWG спільно з Хорватським регуляторним органом з питань мережевої діяльності (HAKOM), у якості приймаючої сторони, за підтримки Європейської Комісії. Захід зібрав представників національних регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (СхП), держав-членів ЄС (Литви, Польщі, Швеції, Хорватії, Латвії, Ірландії), Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC), а також експертів проекту EU4Digital, компанії Cullen International та ін.

Головною метою 11-го засідання REWG стало затвердження фінальної версії проекту Регіональної угоди з питань роумінгу (RRA), що була представлена Головою REWG / членкинею НКРЗІ – Лілією Мальон. У ході заходу члени REWG затвердили фінальний текст RRA, обговорили наступні кроки щодо підписання та подальшої реалізації RRA, передбачених дорожньою картою щодо RRA (на 2021 та 2022 роки) та, відповідно, підтвердили свою готовність сприяти успішній реалізації внутрішньодержавних процедур погодження. Очікується, що RRA буде підписано вже у грудні цього року.

У ході проведення засідання учасники заходу також мали можливість ознайомитися з презентацією Андрейса Домбровскіса – лідера напрямку “Правила надання телекомунікаційних послуг” (“Telecom rules”) проекту EU4Digital щодо поточного статусу та прогресу, досягнутого у рамках дослідження щодо вивчення можливості створення спільного роумінгового простору між країнами-партнерами СхП та державами-членами ЄС, на виконання домовленостей, досягнутих у ході третьої міністерської зустрічі з питань цифрової економіки ініціативи ЄС “Східне партнерство” (28 лютого 2019 року, м. Бухарест, Румунія).

Окрім того, захід сприяв активним дискусіям з питань впливу пандемії COVID-19 на ринок роумінгу, а відтак, учасниками були розглянуті конкретні ситуації на ринку роумінгу у країнах ЄС – Польщі, Швеції, Литві. Серед іншого, у ході 11-го засідання REWG, присутні ознайомилися з регіональною угодою з питань роумінгу країн Західних Балкан, новим Регламентом ЄС щодо роумінгу, а також обговорили питання співробітництва REWG з Робочою групою з питань міжнародного роумінгу Європейсько-середземноморської мережі регуляторів  (EMERG), плану роботи REWG на 2021-2022 роки та ін.

Участь представників НКРЗІ у 11-му засіданні REWG є важливою з огляду на виконання завдань та зобов’язань в рамках діяльності Мережі, в тому числі забезпечення на належному рівні функцій Голови REWG, а також у контексті підписання RRA – однієї з ключових пріоритетів роботи як для Мережі, так і для ініціативи ЄС EU4Digital загалом. Подальша робота членів REWG буде спрямована на супроводження процесів внутрішньодержавного погодження у країнах СхП та її подальшого підписання у рамках Саміту СхП у грудні цього року.