4-сторонній Саміт BEREC-EMERG-EaPeReg-Regulatel зібрав понад 160 учасників

29 вересня 2021 року у м. Дубровник (Хорватія) пройшов чотиристоронній Саміт BEREC-EMERG-EaPeReg-Regulatel, в якому взяли участь Голова НКРЗІ та членкиня НКРЗІ.

Саміт було проведено у гібридному форматі, що дозволило об’єднати понад 160 представників національних регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства – Мережа регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (EaPeReg), держав-членів ЄС – Орган європейських регуляторів у сфері електронних комунікацій (BEREC), країн Близького Сходу та Північної Африки – Європейсько-середземноморська мережа регуляторів (EMERG) та Латинської Америки – Латиноамериканський форум регуляторів у сфері телекомунікацій (Regulatel), а також Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ), Європейської Комісії (DG CNECT) та ін.

EaPeReg на Саміті був в першу чергу представлений Головою НКРЗІ Олександром Животовським, в особі Голови EaPeReg у 2021 році, а також членкинею НКРЗІ Лілією Мальон, в особі Голови Експертної робочої групи з питань роумінгу EaPeReg.

Цьогоріч головною тематикою Саміту було обрано – Connectivity – забезпечення підключення до мережі Інтернет. Так, з огляду на реалії сьогодення, особливо в умовах пандемії (COVID-19), високоякісне цифрове підключення як ніколи є головним викликом для багатьох країн, а отже, потребує послідовного та ефективного регулювання, яке можливо досягти шляхом співробітництва між регуляторними органами, які відіграють ключову роль в її забезпечені.

У рамках двох тематичних панелей, присвячених головній тематиці заходу, а також важливості тісного співробітництва між регіональними мережами задля забезпечення Connectivity та спільного протистояння сучасним викликам, представниками та очільниками BEREC, EaPeReg, EMERG та Regulatel були представлені поточний стан в регіонах щодо підключення до мережі Інтернет, ключові досягнення та ініціативи, а також плани на наступні роки.

Олександр Животовський, Голова НКРЗІ / Голова EaPeReg у 2021 році, висловив надію на розвиток та зміцнення співпраці регуляторів як на національному, так і регіональному рівнях, а також наголосив на важливості участі регуляторів – учасників Саміту у спільних заходах для впровадження інноваційних ідей галузі електронних комунікацій. Пан Жоау Кадете де Матос, Президент ANACOM (Португалія) / Голова EMERG у 2021 році, підкреслив важливість відносин чотирьох мереж та їх співробітництва з питань, що становлять спільний інтерес, згадавши при цьому меморандум про взаєморозуміння з BEREC, плідну співпрацю з EaPeReg,  а також участі членів EMERG у діяльності Regulatel.

Загалом, діяльність EaPeReg та її експертних робочих групи була високо оцінена BEREC, МСЕ, а також сестринськими платформами та названа role model для EMERG та Regulatel.

Окрім того, Представниця Європейської Комісії (DG CNECT) представила присутнім програмну політику ЄС Цифрового десятиліття, вказавши на декларацію цифрових принципів та національні стратегічні дорожні карти для досягнення цифрових цілей на національному рівні, а також закликала держави-члени ЄС до співпраці. Директорка Бюро з розвитку електрозв’язку МСЕ Дорін Богдан-Мартін, у ході свого виступу, наголосила на важливості розвитку багатостороннього співробітництва та стимулюванні цифрової трансформації задля покращення рівня життя всіх та кожного, відзначивши при цьому тісну співпрацю МСЕ та EaPeReg.

Учасники Саміту також наголосили на тому, що сьогодні регуляторні органи відіграють вирішальну роль у сприянні конкуренції для стимулювання необхідних інвестицій у сектор електронних комунікацій та забезпечення покриття в комерційно менш привабливих районах, а тому саме співробітництво регуляторних органів, включаючи й на регіональному рівні, є надзвичайно важливим.

На полях проведення Саміту, за ініціативи керівництва EaPeReg, також були проведені двосторонні зустрічі з представниками BEREC та EMERG. Поглиблення двостороннього співробітництва, визначення тематичних напрямків такого співробітництва, участь у спільних заходах, обмін досвідом стали головними темами для обговорень. Вкотре країни-учасниці Східного партнерства показали свою відкритість до ініціатив та представили свої пропозиції та бачення розвитку двостороннього співробітництва з BEREC та EMERG.

Участь у Саміті є надзвичайно важливою подією, адже регулятори, включаючи НКРЗІ, визнаючи принципи, закріплені у меморандумах про взаєморозуміння між BEREC та його колегами з EMERG, EaPeReg та Regulatel, підтвердили свою відданість та бажання у просуванні спільних ініціатив, спрямованих на розвиток регулювання та вирішення проблем галузі електронних комунікацій, а також поглиблення співпраці між регіонами.