Форум заінтересованих сторін країн Східного партнерства з підготовки до укладання регіональної угоди з питань роумінгу (RRA) та регіональної угоди з питань спектру (RSA)

23 вересня 2021 року відбувся онлайн-форум заінтересованих сторін країн Східного партнерства присвячений підготовці до укладання регіональної угоди з питань роумінгу (RRA) та регіональної угоди з питань спектру (RSA) (далі – Форум).

Захід було організовано та проведено головами Експертних робочих груп Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (EaPeReg): Головою Експертної робочої групи з питань роумінгу (REWG) Лілею Мальон, членкинею НКРЗІ, та Головою Експертної робочої групи з питань спектру (SEWG) Романом Курдадзе, за участі Голови Експертної робочої групи з питань незалежності регуляторів та розвитку широкосмугового зв’язку (IRB EWG) Інги Поповіч та команди проекту EU4Digital.

У Форумі взяли участь 84 учасники, які представляли заінтересовані відомства, зокрема міністерства та національні регуляторні органи у сфері електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – СхП), представники держав-членів ЄС, Європейської Комісії, а також керівництво EaPeReg у 2021: Олександр Животовський, Голова НКРЗІ / Голова Мережі, та Дан Сьоблом, Голова PTS / Віце-Голова EaPeReg та Віце-Голова BEREC.

З української сторони, окрім НКРЗІ, до участі в Форумі також долучились представники Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства закордонних справ України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Генерального штабу Збройних сил України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Державного підприємства “Український державний центр радіочастот”.

Форум було присвячено розгляду RRA і RSA та обговоренню нагальних питань, пов’язаних з їх укладанням. Обидві угоди є ключовими пріоритетами як для EaPeReg, так і для ініціативи ЄС EU4Digital загалом. У рамках заходу, представники міністерств/відомств країн СхП, залучених до роботи над угодами, висловили підтримку запропонованим проектам RRA та RSA та їх подальшого укладання, а також поінформували про поточний стан здійснення процедур внутрішньодержавного погодження. RRA та RSA плануються до підписання у рамках саміту Східного партнерства у грудні 2021 року.

Окрім того, в ході Форуму також було представлено результати діяльності IRB EWG, зокрема, пропозиції з гармонізації законодавчої бази стосовно регуляторних процедур у сфері електронних комунікацій у країнах СхП, що ґрунтуються на законодавстві ЄС. Кінцевою метою цього напрямку в рамках інструменту EU4Digital мають стати проекти законів для кожної країни СхП, спрямовані на покращення регуляторної спроможності національних регуляторних органів, а також підвищення рівня конкуренції на ринках електронних комунікацій та захисту прав споживачів.

Це – найбільший Форум, який був проведений у рамках EaPeReg з метою підтримки постійного та належного діалогу зі стейкхолдерами для просування таких важливих регіональних ініціатив, що потребуються підтримки та консолідації усіх причетних, щоб в цілому сприяти створенню надійного середовища для розвитку інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), а також сприяти інвестиціям та інноваціям для розвитку інфраструктури та послуг на ринку ІКТ.