НКРЗІ провела 17-те Пленарне засіданні Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

22 липня 2021 року, у віртуальному форматі, НКРЗІ спільно з Агентством з питань пошти та телекомунікацій Швеції (PTS), у якості Голови та з Віце-Голови у 2021 році, було проведено 17-те Пленарне засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа, EaPeReg).

Головною метою заходу було обговорення питань щодо діяльності Мережі та її експертних робочих груп у 2021 році, звітування щодо статусу виконання завдань в рамках реалізації проекту EU4Digital, технічної підтримки Мережі після 2021 року та номінація керівництва Мережі (Голови та Віце-Голови) на 2022 рік.

У своїй вітальній промові Олександр Животовський, Голова НКРЗІ / Голова Мережі у 2021 році, окреслив ключові пріоритети діяльності регіональної організації у 2021 році, серед яких:

  • підписання регіональних угод з питань роумінгу (RRA) та з питань спектру (RSA);
  • проведення дослідження щодо створення спільного простору міжнародного роумінгу між країнами СхП та ЄС;
  • діяльність стосовно посилення регуляторної спроможності національних регуляторних органів країн СхП;
  • впровадження технології 5G.

Окрім того, очільник НКРЗІ наголосив на важливості подальшої співпраці з Органом європейських регуляторів у сфері електронних комунікацій (BEREC) та Міжнародним союзом електрозв’язку, а також посилення співробітництва у рамках EaPeReg. У цьому контексті паном Животовським було підкреслено важливість Батумської декларації, схваленої главами держав Грузії, Молдови та України 19 липня 2021 року, у якій одним із ключових інструментів просування європейської інтеграції визначено саме Ініціативу “Східне партнерство”.

У ході заходу, глави європейських регуляторів відзначили активну діяльність EaPeReg у досягненні своїх цілей та висловили глибоку повагу і підтримку у подальшому співробітництві з Мережею. Зокрема, Дан Сьоблом, Голова PTS / Віце-Голова Мережі у 2021 році, подякував керівництву та експертам робочих груп EaPeReg за плідну та насичену роботу, досягнуті результати. У свою чергу, Мішель ван Беллінген, Голова  BEREC у 2021 році (Бельгія), та Аннемарі Сіпкес, майбутній Голова BEREC у 2022 році (Нідерланди), висловили своє бачення подальшої співпраці з Мережею, а також поінформували про ключові заходи, здійснювані BEREC, зокрема у контексті діяльності, що реалізується EaPeReg.

Чергове Пленарне засідання EaPeReg вкотре продемонструвало активну позицію країн СхП у підтримці ключових ініціатив ЄС у галузі електронних комунікацій та прагнення країн-учасниць СхП сприяти у досягненні поставлених перед НРО завдань для подальшого розвитку телекомунікаційного простору між країнами СхП та в подальшому ЄС.