Діяльність НКРЗІ у роботі Міжнародного союзу електрозв’язку у 2020 році

У 2020 році НКРЗІ здійснювала активну участь у діяльності Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) і, відповідно, представники українського телеком регулятора, у тому числі у якості експертів країни-учасниці Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – EaPeReg), брали участь в онлайн-заходах МСЕ.

Протягом 2020 року представники НКРЗІ долучалися до участі у заходах/засіданнях, організованих МСЕ, серед яких: Перше засідання  Цільової групи 6/1 (вересень), який було проведено з метою підготовки до Всесвітньої конференції радіозв’язку 2023 року (ВКР-23). Не менш важливою була участь у заходах щодо обговорення питань використання радіочастотного спектру та супутникових орбіт, зокрема Регіональному семінарі МСЕ для країн Європи та СНД з питань управління спектром та радіомовлення (липень) та Всесвітньому семінарі з радіозв'язку 2020 року (ВСР-20) (листопад). Ще одним важливим заходом, до участі у якому долучилися експерти телеком регулятора, став Регіональний регуляторний форум МСЕ для Європи з питань регуляторної підтримки цифрової трансформації (листопад-грудень), проведений в рамках регіональної ініціативи МСЕ для Європи “Інфраструктура широкосмугового зв’язку, мовлення та управління спектром”, яка була прийнята на Всесвітній конференції з розвитку електрозв’язку 2017 року (WTDC-17). 

Окремо варто відзначити участь у Форумі регіонального розвитку МСЕ для Європи (RDF-EUR) (травень), Регіональному форумі МСЕ на тему: “Стратегії, політика та імплементація 5G” (жовтень) та Глобальному симпозіумі для регуляторів (вересень), у ході яких НКРЗІ була представлена на рівні експертів країни-учасниці EaPeReg, зокрема її Експертної робочої групи з питань незалежності регуляторів та розвитку широкосмугового зв’язку. Слід зазначити, що Глобальний симпозіум для регуляторів є ключовим щорічним заходом для НРО з усього світу, проведення якого надає передусім можливість долучитись до діалогу з питань світових тенденцій регулювання та розвитку сектору ІКТ, а також сприяє налагодженню двосторонніх відносин з представниками національних регуляторних органів інших країн.

Однак, минулорічна діяльність з МСЕ не обмежилася виключно участю у  міжнародних заходах та постійній комунікації з Європейським офісом МСЕ, але й  відзначилася ще однією знаковою подією для подальшого розвитку як на двосторонньому, так і регіональному рівнях, зокрема підписанням меморандуму про взаєморозуміння між МСЕ та EaPeReg про співробітництво на високому рівні у галузі інформаційно-комунікаційних технологій (10.05.2020). Цей документ сприятиме створенню умов для співробітництва у визначеній галузі, зокрема шляхом: обміну найкращими практиками, матеріалами та дослідженнями із зазначеної тематики; участь у відповідних засіданнях, включаючи Глобальний симпозіум для регуляторів, регіональні регуляторні форуми, регіональні економічні діалоги, навчальні групи та фокус-групи МСЕ, тематичні семінари, з метою обміну досвідом та реалізації ініціатив, спрямованих на покращення регулювання галузі та задоволення попиту споживачів на новітні якісні послуги. Окрім того, значним кроком для розбудови міцної взаємодії з МСЕ стане координація експертних робочих груп (ЕРГ) EaPeReg та МСЕ (дослідницьких груп 1 та 2 Сектору розвитку електрозв’язку – ITU-D). Відтак, участь представників ЕРГ EaPeReg у засіданнях/роботі МСЕ та експертів ЕРГ МСЕ у засіданнях EaPeReg надасть можливість сприяти обміну найкращими практиками та досвідом, а також забезпечить підтримку експертів у складанні звітів / рекомендацій / настанов, спрямованих на забезпечення цілей зв’язку.

Сподіваємося, що така плідна співпраця сприятиме отриманню продуктивних результатів роботи, з огляду на актуальність питань, що є пріоритетними для МСЕ та EaPeReg, а також подальшому розвитку партнерства цих платформ загалом, та НКРЗІ зокрема.