Рішення № 476 від 08.12.2020
Про результати аналізу ринків послуг доступу до фіксованої телефонної мережі загального користування для споживачів (фізичних та юридичних осіб)

Відповідно до пункту 101 частини першої статті 18 Закону України «Про телекомунікації» і Порядку проведення аналізу ринків певних телекомунікаційних послуг та визначення операторів, провайдерів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках таких послуг, затвердженого рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації від 11.12.2018 № 640, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 17.01.2019 за № 54/33025, та враховуючи результати аналізу ринків «Послуги доступу до фіксованої телефонної мережі загального користування для споживачів (фізичних осіб)» та «Послуги доступу до фіксованої телефонної мережі загального користування для споживачів (юридичних осіб)», проведеного згідно з рішенням НКРЗІ від 28.01.2020 № 33 «Про проведення аналізу ринків послуг на роздрібному рівні (роздрібних ринків)», Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації,

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Звіт за результатами аналізу ринків послуг доступу до фіксованої телефонної мережі загального користування для споживачів (фізичних та юридичних осіб), що додається.

2. Визначити операторами телекомунікацій з істотною ринковою перевагою (далі – оператори з ІРП) на ринках:

- послуг доступу до фіксованої телефонної мережі загального користування для споживачів (фізичних осіб): ПАТ «Укртелеком» (регіони: м. Київ та Київська, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області);
- послуг доступу до фіксованої телефонної мережі загального користування для споживачів (юридичних осіб):

ПАТ «Укртелеком» (регіони: м. Київ та Київська, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області);

ПрАТ «Київстар» (регіони: м. Київ, Київська та Дніпропетровська області);
ПрАТ «Фарлеп-Інвест» (Одеська область).

3. Встановити, що на ПАТ «Укртелеком», ПрАТ «Київстар», ПрАТ «Фарлеп-Інвест», як на операторів з ІРП, накладаються зобов’язання, передбачені Законом України «Про телекомунікації» для операторів телекомунікацій з ІРП з дня набрання чинності цим рішенням, зокрема, згідно з частиною п’ятою статті 64 у разі недостатнього задоволення попиту споживачів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги в окремих регіонах України, НКРЗІ має право прийняти рішення щодо покладання на операторів, провайдерів телекомунікацій з ІРП на ринках певних телекомунікаційних послуг, обов’язків щодо розвитку та надання загальнодоступних телекомунікаційних послуг із застосуванням механізму компенсації збитків, установленого Кабінетом Міністрів України.

Такі оператори телекомунікацій, надають споживачам загальнодоступні телекомунікаційні послуги, які відповідають вимогам щодо нормованої якості, визначених законодавством, та за тарифами, що підлягають державному регулюванню.

4. Департаменту забезпечення діяльності оприлюднити це рішення шляхом його розміщення на офіційній сторінці НКРЗІ в мережі Інтернет.

5. Рішення набирає чинності з дня його опублікування на офіційній сторінці НКРЗІ в мережі Інтернет.

Голова НКРЗІ

Олександр ЖИВОТОВСЬКИЙ