Українська делегація взяла участь у черговому засіданні Панелі Східного Партнерства з питань гармонізації цифрових ринків

13 листопада 2020 року відбулося 5-те засідання Панелі Східного Партнерства (СхП) з питань гармонізації цифрових ринків (далі – HDM Панель), участь в якому у складі української делегації взяли представники НКРЗІ.

Цьогоріч, 5-те засідання HDM Панелі, зважаючи на карантинні заходи по всьому світу, проходило у форматі відеоконференції, в якому також взяли участь представники країн СхП, країн-членів ЄС та Європейської Комісії (DG NEAR та DG CONNECT).

Головною метою зустрічі стало представлення та обговорення проектів регіональних угод з питань роумінгу та спектру країн СхП, а також питань цифрової трансформації після 2020 року.

Так, у ході проведення чергового засідання, за результатами довготривалої насиченої роботи, керівництвом Експертної робочої групи з питань роумінгу (REWG) було представлено учасникам заходу проект регіональної угоди з питань зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу серед країн СхП (RRA). Представлений проект RRA координується Мережею регуляторних органів електронних комунікацій країн СхП (Мережа) та однією з її робочих груп – REWG, до складу якої входять представники всіх країн СхП. Відтак, Голова REWG (Україна) вкотре наголосила на необхідності укладення RRA, що спрямована на різке зниження тарифів на міжнародний роумінг серед 6-ти країн СхП, та дотриманні політичних домовленостей, досягнутих в рамках третьої Міністерської зустрічі з питань цифрової економіки ініціативи ЄС “Східне партнерство” (28.02.2019, м. Бухарест, Румунія). Зокрема, саме під час Міністерської зустрічі міністри підтвердили своє зобов’язання підписати RRA до кінця 2020 року, ухваливши спільну Декларацію, що передбачала схвалення дорожньої карти з питань роумінгу та підписання RRA, а також необхідності проведення відповідного дослідження з метою оцінки впливу на ринок для країн СхП від підписання документа.

Ще однією важливою подією 5-го засідання HDM Панелі стала презентація проекту регіональної угоди про спектр серед країн СхП (RSA). Проект угоди був розроблений Експертною робочою групою з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG) Мережі з метою гармонізованого використання країнами СхП наземних мереж мобільного радіозв’язку у смугах частот 694-790 МГц та 3,4-3,8 ГГц, що створить передумови для подальшого розгортання 5G. Як зазначив координатор з розробки RSA, представник Національної комісії зв’язку Грузії, проект угоди було розроблено в рамках виконання завдань, визначених документами “20 Deliverables by 2020: bringing tangible results for citizens” та “The Eastern Partnership beyond 2020: Reinforcing Resilience – on Eastern Partnership that delivers for all”, а також з урахування нормативно-правової бази ЄС. У ході обговорень учасники заходу ще раз підтвердили готовність у забезпеченні виконання домовленостей з підписання RSA, в першу чергу, з метою його функціонування на благо громадян, а також економічного та технологічного розвитку кожної із країн СхП при цьому не порушуючи міжнародно визнані кордони, суверенні інтереси та права.

Третя частина зустрічі була присвячена обговоренню порядку денного щодо цифрової трансформації після 2020 року, що має бути зосереджений на ключових цілях, які представляють відчутні результати для громадян та бізнесу. З цього питання українською делегацією було висунуто ряд пропозицій в контексті змістовного наповнення цифрового порядку денного СхП після 2020 року, зокрема, і в частині розвитку підтримки розгортання безпечних мереж широкосмугового зв’язку (ШСЗ)  надвисокої пропускної здатності. Серед іншого, учасниками було наголошено на розвитку швидкого, якісного та доступного зв’язку в країнах СхП, розширенні гігабітної широкосмугової інфраструктури для науково-освітніх інститутів країн СхП, координації з розподілу спектра для мобільних 5G-сервісів, питань щодо надання повноважень національним регуляторним органам країн СхП для ефективної конкуренції на ринку електронних комунікацій,  а також зниженні роздрібної плати за міжнародний роумінг між країнами СхП та в подальшому з ЄС.

Участь української делегації у 5-му засіданні HDM Панелі є важливою з огляду на важливості піднятих питань та предметних дискусій у ході зустрічі, зокрема в частині створення спільного простору міжнародного роумінгу між країнами СхП та в подальшому з  ЄС, питань використання спектру та розвитку мереж ШСЗ надвисокої пропускної здатності, що дає зрозуміти стійку позицію України з визначених питань не тільки в площині співробітництва в рамках СхП, але й на міжнародній арені та наміри сприяти тісному багатосторонньому співробітництву.