У Белграді відбулося 9-те засідання IRB EWG

Представники НКРЗІ взяли участь у роботі 9-го засідання Експертної робочої групи з питань незалежності регуляторів та розвитку широкосмугового зв’язку (далі – IRB EWG, Група) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа), яке відбулося у м. Белград, Республіка Сербія, у період з 03 по 04 березня 2020 року.

Захід зібрав представників національних регуляторних органів електронних комунікацій (НРО) 6 країн Східного партнерства (СхП), держав-членів ЄС (Чеської Республіки, Федеративної Республіки Німеччина, Італійської Республіки, Португальської Республіки, Румунії, Республіки Словенія, Королівства Швеція) Республіки Сербія, експертів проєкту EU4Digital, компанії Cullen International, а також представників Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC) та Форуму громадянського суспільства.

Основними цілями чергової зустрічі IRB EWG було обговорення методології оцінки незалежності національних регуляторних органів електронних комунікацій країн СхП (далі – Методологія), яка була підготовлена експертами проєкту EU4Digital у співпраці з IRB EWG, а також узгодження наступних кроків для завершення діяльності з оцінки незалежності НРО країн СхП.

Відтак, у рамках підготовки до участі у зазначеному засіданні IRB EWG, експертами кран СхП було заповнено частину спеціального опитувальника, підготовленого експертами EU4Digital у якості додатка до згадуваної Методології. Зокрема, інформацію щодо загальних повноважень НРО, його структури, фінансування, надану до опитувальника, було узагальнено та представлено експертами EU4Digital для усіх шести країн СхП під час засідання Групи. Також, експертами було підготовлено попередній план подальшої роботи над Методологією, а також підтримано пропозицію про перенесення запланованих візитів до країн СхП через спалах COVID-19 на більш пізні дати.

Окрім зазначеного, протягом насичених роботою двох днів заходу, члени IRB EWG, мали можливість як представити інформацію щодо ситуації з розвитком широкосмугового зв'язку (ШСЗ) у кожній з країн СхП, так і ознайомитися з передовим досвідом європейських колег в частині побудови карт інфраструктури ШСЗ, включаючи наочну демонстрацію їхніх можливостей, а також іншими інструментами для забезпечення ефективного формулювання, впровадження та моніторингу політики щодо розвитку ШСЗ та його регулювання.

Особливу увагу у ході засідання Групи було приділено актуальному для України питанню незалежності національних регуляторних органів електронних комунікацій. Своїм цінним досвідом з представниками країн СхП поділилися експерти НРО Федеративної Республіки Німеччина, Італійської Республіки, Португальської Республіки. За результатами обговорень представленої інформації вкотре відзначено надзвичайну важливість забезпечення незалежності НРО у частині фінансування, прийняття рішень та забезпечення їх ефективної реалізації з метою виконання ключових функцій: захист прав споживачів, забезпечення сприятливих умов розвитку ринку електронних комунікацій та, не в останню чергу, представлення інтересів держави.

У рамках 9-го засідання IRB EWG також проведено окрему зустріч представників Мережі та BEREC з метою налагодження співпраці між їх експертними робочими групами у рамках укладеного на новий термін Меморандуму про взаєморозуміння. Так, експерти обмінялися думками та планами щодо майбутнього співробітництва, а також очікуваними результатами такої співпраці.

У найближчі місяці діяльність НРО країн СхП, включаючи і НКРЗІ, буде спрямована на виконання домовленостей, досягнутих у ході 9-го засідання IRB EWG, опрацювання Методології та згадуваного опитувальника, а також підготовка до ряду зустрічей та засідань з відповідного питання, попередньо запланованих на осінь 2020 року.

Участь представників НКРЗІ у заходах Мережі є надзвичайно важливою з огляду на отримання цінного досвіду держав-членів ЄС із питань, що стосуються розвитку ШСЗ та здійснення максимально ефективної діяльності незалежних НРО у сфері електронних комунікацій, що є ключовим аспектом забезпечення функціонування та розвитку галузі.