Українська делегація взяла участь у 1-му Регіональному семінарі з розвитку широкосмугового зв’язку в регіоні Східного партнерства

20-21 лютого 2020 року у м. Варшава (Республіка Польща) відбувся 1-й Регіональний семінар з розвитку широкосмугового зв’язку в регіоні Східного партнерства (далі – Семінар).

Участь у заході взяли експерти національних регуляторних органів (НРО) та міністерств, що відповідають за формування державної політики у сфері електронних комунікацій (галузеві міністерства) 6-ти країн Східного партнерства (СхП), держав-членів ЄС (Республіки Польща, Португальської Республіки, Румунії), представники Світового банку та Форуму громадянського суспільства.

Семінар було організовано Експертною робочою групою з питань незалежності регуляторів та розвитку широкосмугового зв’язку (далі – IRB EWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (EaPeReg) у співпраці з Групою Світового банку та національним регуляторним органом електронних комунікацій Республіки Польща – Офісом електронних комунікацій (UKE). Захід проведено відповідно до плану роботи у рамках реалізації компоненту з питань розвитку широкосмугового зв’язку проєкту EU4Digital. За реалізацію даного компоненту відповідає Світовий банк, а бенефіціарами є 6 країн СхП. Особливістю даного напрямку проєкту EU4Digital є те, що до роботи залучені не лише НРО, а й галузеві міністерства країн СхП, зокрема, для участі у даному заході до складу української делегації було включено представників Міністерства цифрової трансформації України.

Головною метою Семінару було обговорення учасниками IRB EWG та запрошеними представниками галузевих міністерств актуальних питань картографування широкосмугового зв’язку (ШСЗ) (у тому числі питань інфраструктури), з метою подальшого розроблення країнами СхП власних карт ШСЗ – інструменту, який дозволить отримати загальну картину щодо якості послуг ШСЗ, що надаються, визначити потенційні проблеми розвитку ШСЗ, що дозволить у подальшому сприяти підтримці розвитку здорової конкуренції та інвестиціям.

У ході роботи Семінару учасники заходу ознайомилися та мали можливість обговорити, представлену експертами UKE, карту ШСЗ Польщі, а саме питання законодавчої бази для її створення, ключових етапів, витрат на її створення та ресурсів, необхідних для її обслуговування та підтримки (перевірка даних, оновлення тощо). Так, у ході обговорень було домовлено організувати у найближчому майбутньому двосторонні візити експертів UKE у кожну країну СхП з метою визначення оптимальних, так би мовити, індивідуальних варіантів карти ШСЗ для кожної із країн.

Окрім зазначеного, експертом Національного органу зв’язку Португальської Республіки (ANACOM) було представлено карту ШСЗ Португалії з метою наочної демонстрації основних підходів до збору та обробки відповідної інформації, а також інформацію щодо створення Єдиного центру збору інформації (SIP). Також, у випадку представлення досвіду як Польщі, так і Португалії із тематики Семінару, дуже важливою стала інформація щодо повноважень НРО у частині розробки та впровадження карт ШСЗ та діяльності SIP.

Особливу увагу учасників Семінару привернула презентація пана Вальдемара Іздебскі – генерального інспектора Республіки Польща, очільника Офісу геодезії та картографії – на тему “Польська інфраструктура геопросторових даних для всіх”. Завдяки представленій інформації, представники країн СхП отримали уявлення про те, як збирається та обробляється інформація для наповнення загальної географічної бази даних, а також учасникам було продемонстровано роботу ортофотомап, цифрових моделей рельєфу, адресних карт, особливості топографічних даних, те, яким чином продукти, розроблені Офісом геодезії та картографії є основою відповідних ІТ систем Польщі, та роботу національного геопорталу.

У рамках Семінару, представниками країн СхП також було проведено окрему сесію з представниками Світового банку та UKE з питань щодо основних підходів до Звіту 3 у рамках реалізації компоненту щодо розвитку ШСЗ проєкту EU4Digital з метою отримання загального явлення про ситуацію, що склалася щодо розробки стратегій розвитку ШСЗ загалом та побудови карт ШСЗ зокрема у кожній з шести країн.

Участь представників НКРЗІ у складі української делегації у Семінарі є важливою з огляду на активну участь НКРЗІ у діяльності Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн СхП, що сприяло отриманню актуального для країни досвіду щодо розробки стратегії розвитку ШСЗ в Україні, побудови карт ШСЗ (у тому числі інфраструктурних), створення SIP та, що є особливо важливим, місця і повноважень у даних процесах НРО.