Представники НКРЗІ взяли участь у заходах Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

26-27 листопада 2019 року у м. Рига (Латвійська Республіка) відбулися чергові заходи у рамках діяльності Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа), а саме Семінар з питань, пов’язаних із впровадженням ініціативи “Роумінг як вдома” (RLAH) та національного роумінгу (далі – Семінар) та 14-Пленарне засідання Мережі. Протягом двох насичених роботою днів учасники заходів – експерти національних регуляторних органів шести країн Східного партнерства та держав-членів ЄС (Латвійська Республіка, Литовська Республіка, Республіка Австрія, Республіка Польща, Румунія), експертна робоча група проєкту EU4Digital (E&Y), а також представники Європейської Комісії, мали можливість обговорити важливі питання розвитку міжнародного роумінгу в рамках Східного партнерства, а також діяльності та нових ініціатив щодо розвитку Мережі.

Організатором заходів виступила Комісія з питань суспільних комунікацій Латвійської Республіки (SPRK), за підтримки Європейської Комісії.

Головною метою Семінару стало обговорення окремих аспектів впровадження ініціативи “Роумінг як вдома” (RLAH), включаючи питання, пов’язані із роумінг-шахрайством та іншими викликами і проблемами, які стояли перед державами-членами ЄС. Так, учасники заходу мали можливість ознайомитися з найкращими практиками впровадження ініціативи RLAH в ЄС (на прикладі Литовської Республіки та Республіки Польща).

Головною метою 14-го Пленарного засідання Мережі було обговорення питань щодо оцінки діяльності Мережі у 2019 році та планування її роботи на 2020 рік, звітування щодо статусу виконання завдань у рамках реалізації проєкту EU4Digital, а також обрання керівництва Мережі (Голови та Віце-голови) на 2020 рік.

Поміж іншого, керівництво експертних робочих груп з питань спектру (SEWG), незалежності регуляторів та розвитку широкосмугового зв’язку (IRB EWG) та роумінгу (REWG) прозвітувало про діяльність своїх груп, а також поінформувало присутніх про плани та пріоритетні завдання на 2020 рік.

Відтак, участь представників НКРЗІ у заходах Мережі є важливою не тільки з огляду на посилення позицій України в регіоні та ключовій ролі у ряді ініціатив у рамках ініціативи «Східне партнерство», але й з огляду на реалізацію практичних проектів з розвитку сектору електронних комунікацій та гармонізації цифрових ринків з ЄС. Заразом, рівень дискусій, що відбулися у ході заходів, вкотре продемонстрували міцні позиції та вагомий внесок НКРЗІ у розбудову та забезпечення ефективної діяльності Мережі.