У Брюсселі відбувся Форум зацікавлених сторін Групи європейських регуляторів поштових послуг

18 вересня 2019 року в м. Брюссель (Королівство Бельгія) відбувся Форум зацікавлених сторін Групи європейських регуляторів поштових послуг (далі – Форум).

Форум став місцем для зустрічі представників національних регуляторних органів у сфері надання послуг поштового зв’язку, а також інших представників поштового, цифрового секторів, сфери послуг доставки та електронної комерції. Зокрема, окрім представників Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ), захід відвідали представники ряду національних регуляторних органів держав-членів ЄС, органів державної влади з питань поштового зв’язку Китайської Народної Республіки та Сполучених Штатів Америки, Всесвітнього поштового союзу (ВПС) та ін.

Головною метою Форуму було обговорення досвіду європейських країн з питань регулювання ринку поштових послуг, зокрема, враховуючи активне формування частки ринку електронних послуг. Загалом, у ході обговорень були озвучені проблеми регулювання поштового сектору в ЄС, а також пропозиції щодо їх подолання, зокрема, було наголошено на необхідності внесення відповідних змін у галузеве законодавство ЄС, ведення постійного діалогу між національними регуляторними органами, постачальниками послуг поштового зв’язку, поштовими асоціаціями, платформами онлайн-торгівлі та ін.

Так, у ході заходу учасники мали можливість розглянути питання стосовно необхідності реформування міжнародного ринку поштових послуг, зокрема, потреби у реформах на рівні ВПС, а також питання електронної комерції в частині формування ринку електронних послуг.

Окрім того, на полях Форуму відбулося обговорення висновку, підготовленого експертами Групи європейських регуляторів поштових послуг (ERGP) про перегляд нормативно-правової бази у галузі послуг поштового зв’язку. В опублікованому висновку ERGP виступає в найближчому майбутньому з перспективою для створення нового регуляторного акта як основи для регулювання поштового сектору з огляду на розвиток, в останні роки, технологій та фундаментальні зміни попиту користувачів.

Відтак, Форум став платформою для висвітлення результатів дослідження та обміну думками з вивчення майбутніх потреб регулювання сфери поштових послуг.

Участь представників НКРЗІ у Форумі є важливою з точки зору отриманої інформації та ознайомлення з досвідом держав-членів ЄС щодо необхідності регулювання сфери надання послуг поштового зв’язку, зокрема, в частині формування ринку електронних послуг та його регулювання. Захід сприяв розвитку діалогу НКРЗІ з НРО держав-членів ЄС, а також міжнародними організаціями щодо перспектив майбутнього регулювання ринку поштових послуг, а також електронної комерції.