Члени REWG обговорили досягнутий прогрес у виконанні Дорожньої карти та ключові завдання на 2020 рік з метою укладання регіональної угоди щодо роумінгу

7-ме засідання REWG

15-16 жовтня 2019 року в м. Прага (Чеська Республіка) відбулося 7-ме засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу (REWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – 7-ме засідання REWG).

Головною метою 7-го засідання REWG стало представлення та обговорення прогресу, досягнутого у рамках імплементації Дорожньої карти, реалізація якої має привести до укладання регіональної угоди про зменшення тарифів на послуги міжнародного роумінгу між шістьма країнами Східного партнерства (СхП) (далі – Дорожня карта).

Зокрема, експертна група проєкту EU4Digital (E&Y) представила основні результати проведеного аналізу зібраних даних стосовно роумінгу за 2017-2018 роки та міжнародних ставок термінації трафіку, оновлену оцінку впливу моделі регулювання міжнародного роумінгу (змінена модель ЄС – модель 2), а також відповідний Звіт, в якому відображені вказані результати.

Заразом, представники країн СхП також обговорили запропоновані експертною групою проєкту EU4Digital можливі варіанти (формати) укладання регіональної угоди з питань зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу (RRA) з огляду на  взяті країнами-членами зобов’язання у рамках Світової організації торгівлі (СОТ) та поточну позицію кожної країни стосовно найбільш прийнятного із запропонованих варіантів.

Окрім зазначеного, також було узгоджено перелік завдань та заходів, які мають бути виконані/проведені до кінця 2019 року та на початку 2020 року, затверджено План роботи REWG на 2020 рік, а також прийнято рішення про підготовку технічного завдання на проведення дослідження стосовно можливостей створення спільного простору міжнародного роумінгу між країнами СхП та ЄС, включаючи економічно стійке зниження тарифів на послуги роумінгу, та ін.

Зустріч стейкхолдерів з питань роумінгу

У продовження обговорень, що відбулися у ході 7-го засідання REWG та з метою досягнення спільної позиції з профільними міністерствами щодо подальших кроків у реалізації політичних домовленостей стосовно зниження тарифів на послуги роумінгу, 12 листопада 2019 року у м. Вільнюс (Литовська Республіка) відбулася Зустріч стейкхолдерів з питань роумінгу (далі – Зустріч).

Участь у Зустрічі взяли члени REWG, а також представники компетентних міністерств шістьох країн СхП, експертна група проєкту EU4Digital, а також представник DG NEAR та DG TRADE Європейської Комісії.

У ході Зустрічі, учасники спільно з відповідальними міністерствами країн СхП обговорили та попередньо узгодили найбільш прийнятний із запропонованих експертною групою проєкту EU4Digital можливих варіантів (форматів) укладання RRA, з огляду на  взяті країнами-членами зобов’язання у рамках СОТ.

Окрім вказаного, учасники також домовилися, що до кінця 2019 року, діяльність країн-членів REWG (СхП), включаючи і НКРЗІ, у тісній співпраці з експертною групою проєкту EU4Digital, буде спрямована на виконання домовленостей, досягнутих у ході Зустрічі, та виконання завдань, визначених Дорожньою картою, а також підготовці зустрічей та засідань, проведення яких заплановане на початок 2020 року, зокрема, зустрічей зі стейкхолдрами з питань роумінгу на національному рівні (у кожній країні СхП) за участі експертної групи проєкту EU4Digital з метою представлення прогресу, досягнутого в імплементації Дорожньої карти у 2019 році, а також представлення та обговорення підготовлених документів, серед яких Звіт, в якому відображено основні результати проведеного аналізу зібраних даних стосовно роумінгу за 2017-2018 роки, міжнародних ставок термінації трафіку (IMTR) та оновлену оцінку впливу моделі регулювання міжнародного роумінгу (змінена модель ЄС – модель 2). У ході вказаних зустрічей також обговорюватимуться питання, пов’язані з розробкою RRA відповідно до узгодженого варіанту.