У Вільнюсі відбулася Зустріч стейкхолдерів з питань роумінгу

12 листопада 2019 року у м. Вільнюс (Литовська Республіка) відбулася Зустріч стейкхолдерів з питань роумінгу (далі – Зустріч).

Організаторами заходу виступили Регуляторний орган зв’язку Литовської Республіки (RRT) у співпраці з НКРЗІ, за підтримки Європейської Комісії.

Участь у Зустрічі взяли 25 експертів, зокрема: представники національних регуляторних органів та компетентних міністерств шістьох країн Східного партнерства (СхП) та держав-членів ЄС, експертна група проекту EU4Digital (E&Y), а також представники Європейської Комісії.

Зустріч була проведена у рамках практичної імплементації Дорожньої карти, реалізація якої має привести до укладання регіональної угоди про зменшення тарифів на послуги міжнародного роумінгу між шістьма країнами СхП (далі – Дорожня карта), що була затверджена у ході третьої Міністерської зустрічі з питань цифрової економіки країн Східного партнерства (28.02.2019, м. Бухарест, Румунія).

Відповідальною за імплементацію Дорожньої карти визначено Експертну робочу групу з питань роумінгу Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн СхП (REWG), за участі експертної групи проекту EU4Digital.

Відтак, головною метою Зустрічі було обговорення з відповідальними міністерствами країн СхП запропоновані експертною групою проекту EU4Digital можливі варіанти укладання регіональної угоди з питань зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу (RRA), з огляду на взяті країнами-членами зобов’язання у рамках Світової організації торгівлі (СОТ) та узгодження найбільш прийнятного варіанту для всіх країн СхП.

Окрім того, з метою просування ініціативи стосовно створення спільного простору міжнародного роумінгу між країнами СхП та в подальшому з ЄС, а також діяльності REWG дипломатичними каналами, у ході Зустрічі було проведено окрему спеціальну сесію, участь в якій взяли посли Азербайджанської Республіки, Грузії, Республіки Молдова, України, Угорщини, представники посольств країн СхП та ЄС в Литовській Республіці (Федеративної Республіки Німеччина, Латвійської Республіки, Республіки Польща та Румунії), а також голова Представництва Європейської Комісії у Литовській Республіці, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Литовської Республіки та ін.

Загалом, у ході Зустрічі учасники обговорили ряд важливих рішень для реалізації ініціативи щодо створення спільного простору міжнародного роумінгу в країнах СхП, зокрема домовилися, що до кінця поточного року, діяльність представників країн-членів REWG (СхП), включаючи і НКРЗІ, у тісній співпраці з експертною групою проекту EU4Digital, буде спрямована на виконання домовленостей, досягнутих у ході Зустрічі, та виконання завдань, визначених Дорожньою картою, а також підготовці зустрічей та засідань, проведення яких заплановане на початок 2020 року.