У Празі відбулося 7-ме засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу

15-16 жовтня 2019 року у м. Прага (Чеська Республіка) відбулося 7-ме засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу (REWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства.

Організаторами засідання виступили Офіс телекомунікацій Чеської Республіки (CTU) у співпраці з НКРЗІ та за підтримки Європейської Комісії.

Участь у заході взяли: члени REWG – представники національних регуляторних органів шістьох країн Східного партнерства (СхП) та держав-членів Європейського Союзу (ЄС) (Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Румунії, Чеської Республіки, Хорватії та Королівства Швеції), експертна група проекту EU4Digital (E&Y), Співголова робочої групи BEREC з питань роумінгу (віддалена участь), а також представник Регіональної Ради з питань співробітництва (RCC).

Головною метою 7-го засідання REWG стало представлення та обговорення досягнутого прогресу у рамках імплементації Дорожньої карти, реалізація якої має привести до укладання регіональної угоди про зменшення тарифів на послуги міжнародного роумінгу між шістьма країнами СхП (далі – Дорожня карта). Зокрема, експертна група проекту EU4Digital (E&Y) представила учасникам основні результати проведеного аналізу зібраних даних стосовно роумінгу за 2017-2018 роки та міжнародних ставок термінації трафіку, оновлену оцінку впливу моделі регулювання міжнародного роумінгу (змінена модель ЄС – модель 2), а також відповідний Звіт в якому відображені вказані результати.

Заразом, представники країн СхП також обговорили запропоновані експертною групою проекту EU4Digital можливі варіанти укладання регіональної угоди з питань зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу (RRA) з огляду на  взяті країнами-членами зобов’язання у рамках Світової організації торгівлі (СОТ) та поточну позицію кожної країни стосовно найбільш прийнятного із запропонованих варіантів, перелік завдань та заходів, які повинні бути виконані/проведені до кінця 2019 року, затвердили План роботи REWG на 2020 рік та ін.

Окрім того, члени REWG мали можливість ознайомитися:

  • з основними положеннями нового Висновку BEREC/BEREC Opinion стосовно функціонування ринку роумінгу як частина оцінки Європейської Комісії;
  • досвідом країн Західних Балкан стосовно зниження тарифів на послуги роумінгу в регіоні з огляду на укладену нову регіональну угоду про зниження тарифів на послуги роумінгу між шістьма країнами Західних Балкан, що був презентований представником RCC;
  • досвідом Республіки Польща щодо впровадження політики регулювання ЄС “Роумінг як вдома”, представленого представником Офісу електронних комунікацій Республіки Польща (UKE).

Загалом, під час 7-го засідання REWG було обговорено ряд важливих питань та прийнято ряд важливих рішень для подальшої імплементації дорожньої карти та діяльності REWG на 2019-2020 роки.

Організація та участь представника НКРЗІ у 7-му засіданні REWG є важливою з огляду на необхідність практичного виконання рішень, що були прийняті у ході третьої Міністерської зустрічі з питань цифрової економіки ініціативи ЄС “Східне партнерство”, зокрема, щодо імплементації Дорожньої карти, та реалізації ініціативи України стосовно створення спільного простору міжнародного роумінгу між країнами СхП та ЄС.