У Польщі експерти обговорили питання картографування інфраструктури та послуг широкосмугового зв’язку

2-3 липня 2019 року в м. Варшава (Республіка Польща) відбувся Регіональний семінар Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) для Європи на тему: «Картографування інфраструктури та послуг наземного широкосмугового зв’язку» (далі – Семінар).

Участь у заході взяли експерти МСЕ, держав-членів Європейського Союзу, Європейської Комісії, країн Західних Балкан, міжнародні фінансові інституції (Світового Банку, Європейського інвестиційного банку), а також представник НКРЗІ та ін.

Семінар було проведено в рамках Регіональної ініціативи МСЕ для Європи з питань широкосмугової інфраструктури, радіомовлення та управління спектром, прийнятої Всесвітньою конференцією розвитку телекомунікацій в 2017 році (WTDC-17), що, серед інших, спрямована на надання допомоги країнам у сприянні гармонізації підходів в регіоні, з урахуванням інфраструктури спільних підходів, що застосовуються країнами. Беручи до уваги поточний процес цифрової інтеграції країн Західних Балкан, особлива увага на Семінарі була присвячена економікам цих країн, і результати цього заходу сприятимуть багаторічному плану цифрової інтеграції у 2018-2020 роках.

Основною метою Семінару стало обговорення питань інфраструктури широкосмугового зв’язку, телерадіомовлення та управління спектром. Заразом, цей Семінар надав можливість європейським державним інституціям, що відповідають за картографування інфраструктури наземного широкосмугового зв’язку, обмінятись передовим досвідом, обговорити виклики, пов’язані з новітніми технологіями, вивчити можливість щодо гармонізації підходів у регіоні та сприяти створенню нових можливостей для інструментів картографування, включаючи рівень інвестиційних можливостей.

Спеціальне запрошення взяти участь у Семінарі отримала Експертна робоча група з питань незалежності регуляторів розвитку широкосмугового зв’язку (IRB EWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства, оскільки тематика заходу була тісно пов’язана із діяльністю групи у рамках проекту EU4Digital «Підтримка цифрової економіки та суспільства у Східному партнерстві».

Окрім вказаного, у ході заходу учасники мали змогу ознайомитися та обговорити:

  • практичні кейси держав-членів Європейського Союзу  стосовно інструментів для картографування широкосмугового зв’язку, зокрема: Республіки Польщі, Республіки Словенії, Угорщини та Французької Республіки;
  • інструменти картографування широкосмугового зв’язку в Південно-Східній Європі: Албанії, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Північної Македонії, Республіки Сербії, а також інші питання відповідно до тематики заходу.