Зустріч глав регуляторних органів електронних комунікацій та 13-те Пленарне засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства відбулися у Грузії

14 травня 2019 року у м. Тбілісі (Грузія) відбулася Зустріч глав регуляторних органів електронних комунікацій, а 15 травня 2019 року – 13-те Пленарне засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа, EaPeReg).

Організатором зазначених заходів та приймаючою стороною виступила Національна комісія зв’язку Грузії (GNCC) у якості Голови Мережі у 2019 році, за підтримки Європейської Комісії (ЄК).

Заходи відбулися за участі глав та представників регуляторних органів електронних комунікацій шести країн Східного партнерства, країн-членів ЄС, зокрема: Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Румунії, Чеської Республіки та Республіки Хорватія, а також експертів проекту EU4Digital (E&Y) та представника Світового банку. Спеціально запрошеними гостями заходів були Голова BEREC у 2019 році пан Джеремі Годфрей та Голова Контактної мережі BEREC у 2019 році пан Том Бойс.

Цьогоріч, за ініціативи керівництва Мережі у 2019 році та Президента Офісу електронних комунікацій Республіки Польща (UKE), у переддень проведення 13-го Пленарного засідання відбулася Зустріч глав регуляторних органів електронних комунікацій країн-учасниць Мережі (далі – Зустріч).

Головною метою Зустрічі було обговорення на рівні керівництва регуляторних органів країн-учасниць Мережі та представників Контактної мережі EaPeReg питань, пов’язаних з подальшим розвитком Мережі, її сферами та напрямками діяльності у рамках Проекту EU4Digital та необхідності запровадження окремих організаційних змін/правил, спрямованих на досягнення необхідних результатів та прогресу у виконанні завдань, визначених «20 Deliverables by 2020» для країн Східного партнерства.

У рамках Зустрічі, начальником Відділу з міжнародних питань та європейської інтеграції НКРЗІ та головою Експертної робочої групи з питань роумінгу Мережі (REWG) Лілією Мальон було представлено організаційну структуру EaPeReg, ключові досягнення та аспекти її діяльності на сьогодні та у розрізі участі у проекті EU4Digital, а також запропоновано для розгляду учасникам заходу ряд пропозицій стосовно того, у якому форматі повинна в подальшому здійснювати свою роботу Мережа та перелік правил участі країн-учасниць у цій діяльності з метою ефективної діяльності як у рамках проекту EU4Digital так і загалом. Вказані пропозиції були підтримані присутніми одноголосно. Окрім того, з промовою також виступив Президент UKE пан Марчін Чіхи у якій відзначив ключові можливості UKE, що можуть бути залучені для посилення діяльності Мережі у 2020 році.

Глави регуляторних органів відзначили важливу роль Мережі з метою практичної інтеграції країн Східного партнерства до Єдиного цифрового ринку ЄС та необхідність належного рівня представництва та участі у її діяльності, а також взяли участь у круглому столі з питання висвітлення очікувань щодо напрямків співробітництва на 2020 рік і надалі.

Головною метою 13-го Пленарного засідання стало обговорення поточної діяльності Мережі та планів на майбутнє, нових ініціатив стосовно розвитку Мережі, висунення кандидатів на посади Голови та Віце-голови Мережі у 2020 році.

Так, у ході Пленарного засідання учасники розглянули наступні питання:

  • діяльність Мережі у 2019 році та основні плани, включаючи участь у спільному Саміті з BEREC, що запланований на осінь поточного року, та необхідності продовження терміну дії Меморандуму про взаєморозуміння між Мережею та BEREC. Голова BEREC наголосив на зацікавленості посилення співпраці з Мережею і в майбутньому;
  • основні результати 4-го засідання Панелі «Гармонізація цифрових ринків» Ініціативи ЄС «Східне партнерство» та третьої Зустрічі міністрів з питань цифрової ініціативи ЄС «Східне партнерство» (лютий 2019 року) та їх вплив на діяльність Мережі, що були представлені начальником Відділу з міжнародних питань та європейської інтеграції НКРЗІ та головою Експертної робочої групи з питань роумінгу Мережі (REWG);
  • основні плани та цілі проекту EU4Digital та організаційні аспекти участі Мережі у ньому;
  • звіти голів експертних робочих груп Мережі (REWG, SEWG та BBEWG (IRB EWG) про досягнутий прогрес та основні плани груп на 2019 рік, також і у досягнені цілей у рамках проекту EU4Digital;
  • нові ініціативи щодо подальшого розвитку Мережі та ін.

Окрім вказаного, також було номіновано UKE та Міністерство транспорту, зв’язку та високих технологій Азербайджанської Республіки на посади керівництва Мережі у 2020 році, узгоджено, що наступне – 14-те Пленарне засідання Мережі буде проведено у м. Рига (Латвійська Республіка) у листопаді 2019 року, а також представлено досвід Грузії щодо розвитку широкосмугового зв’язку у рамках спільного із Світовим банком проекті.

Участь представників НКРЗІ на чолі із Головою НКРЗІ Олександром Животовським у Зустрічі та 13-му Пленарному засіданні Мережі є важливою не тільки з огляду на посилення позицій України в регіоні та ключовій ролі у ряді ініціатив у рамках Ініціативи «Східне партнерство», але й з огляду на реалізацію практичних проектів з метою розвитку сектору електронних комунікацій та гармонізації цифрових ринків з ЄС. Заразом, рівень дискусій, що відбулися у ході заходів вкотре продемонстрували міцні позиції та вагомий внесок НКРЗІ у розбудову та забезпечення ефективної діяльності EaPeReg.