Представники НКРЗІ взяли участь у Семінарі з питань нормативної бази для екосистеми 5G Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

14 травня 2019 року у м. Тбілісі (Грузія) пройшов Семінар з питань нормативної бази для екосистеми 5G Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Семінар).

Семінар було організовано Національною комісією зв’язку Грузії (GNCC) у якості Голови Мережі у 2019 році, за підтримки Європейської Комісії (ЄК), на виконання Плану роботи Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа) на 2019 рік.

Участь у заході взяли представники шести країн Східного партнерства, експерти країн-членів ЄС, зокрема: Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Румунії, Чеської Республіки та Республіки Хорватія, а також експерти проекту EU4Digital (E&Y).

Головна мета Семінару полягала у представлені досвіду країн-членів ЄС щодо розробки нормативної бази для функціонування екосистеми 5G, що складають особливий інтерес також і для подальшої діяльності Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц Мережі (SEWG).

У ході Семінару учасники мали можливість ознайомитися з інформацією щодо спільного використання спектру для технології 5G, зокрема, географічно розділених зон покриття різними операторами в одному діапазоні, а також рішень та підходів для покриття «мертвих» зон. Значна увага була приділена питанню розвитку довгострокової стратегії використання спектру, що в свою чергу передбачає включення створення нових смуг частот, а також стратегії розвитку 5G в країнах та регіонах з урахуванням вже існуючої мережевої інфраструктури, зокрема, що стосується високочастотних (міліметрових) смуг частот 3800-4200 МГц, низькочастотних смуг частот 470-694 МГц, та дорожньої інфраструктури.

Під час розгляду окремих пунктів порядку денного експертами проекту EU4Digital було представлено інформацію щодо технологій для промислового застосування IoT і M2M, зокрема їх практичної реалізації. Окрім того, також було презентовано дорожню карту щодо впровадження 5G, принципи застосування та послуги 5G в Європі.

Також, під час Семінару представником Офісу електронних комунікацій Республіки Польща (UKE) було висвітлено кращі практики проведення частотних аукціонів (надання ліцензій), а також було наголошено на необхідності розміщення додаткового частотного ресурсу для поточних активних радіорелейних служб в діапазонах 3,2-3,8 ГГц та 26 ГГц.

Участь представників НКРЗІ у Семінарі є важливою з точки зору отримання необхідної інформації та ознайомлення з досвідом країн-членів ЄС щодо розробки нормативної бази необхідної для впровадження 5G та проведення відповідних аукціонів/тендерів, що в подальшому будуть використані при підготовці для впровадження технології 5G в Україні.