Відбулося 6-те засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

17-18 квітня 2019 року у м. Спліт (Республіка Хорватія) відбулося 6-те засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу (далі –  REWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства.

Захід було організовано Хорватським регуляторним органом з питань мережевої діяльності (HAKOM) у якості приймаючої сторони, спільно з НКРЗІ (у якості Голови REWG) та за підтримки Європейської Комісії.

Участь у 6-му засіданні REWG взяли 32 експерти з країн-членів Групи, а саме з країн Східного партнерства та країн-членів ЄС, експертна група проекту EU4Digital, представники BEREC (Експертної робочої групи з питань роумінгу) та Європейської Комісії (DG TRADE), а також представники країн Західних Балкан (Республіки Північна Македонія, як члена REWG, Боснії та Герцеговини, а також Регіональної Ради з питань співробітництва (RCC)).

Головною метою засідання стало обговорення досягнутого прогресу та подальшої співпраці з експертною групою проекту EU4Digital з імплементації дорожньої карти, реалізація якої має привести до укладання регіональної угоди про зменшення тарифів на послуги міжнародного роумінгу між шістьма країнами СхП до кінця 2020 року (далі – дорожня карта), а також основні завдання, які необхідно виконати в рамках реалізації дорожньої карти до наступного засідання REWG, яке заплановане на вересень-жовтень 2019 року.

Учасники 6-го засідання REWG також ознайомилися та мали змогу обговорити основні положення регулювання роумінгу в ЄС (“Roam-Like-At-Home”) та положеннями стосовно нового регулювання міжнародних дзвінків у межах ЄС відповідно до Кодексу електронних комунікацій ЄС: рекомендації BEREC та досвід окремих країн-членів ЄС з порушених питань, а також розглянули досвід країн Західних Балкан стосовно зниження тарифів на послуги роумінгу в регіоні з огляду на укладання нової регіональної угоди.

Окрім зазначеного, у ході засідання Голова REWG також поінформувала учасників заходу про основні результати 4-го засідання Панелі з гармонізації цифрових ринків ініціативи ЄС “Східне партнерство” (07.02.2019, м. Брюссель, Королівство Бельгія) та третьої Міністерської зустрічі з питань цифрової економіки ініціативи ЄС “Східне партнерство” (28.02.2019, м. Бухарест, Румунія).

Загалом, під час 6-го засідання REWG було обговорено ряд важливих питань та прийнято ряд важливих рішень для подальшої імплементації дорожньої карти та діяльності REWG у 2019 році. Наступне – 7-ме засідання REWG заплановане на осінь 2019 року.

Організація та участь представників НКРЗІ у 6-му засіданні REWG є важливою з огляду на необхідність виконання на належному рівні функцій Голови REWG, а також у розрізі практичного виконання рішень, що були прийняті у ході третьої Міністерської зустрічі, зокрема щодо імплементації дорожньої карти, та реалізації Ініціативи України стосовно створення спільного простору міжнародного роумінгу між країнами СхП та ЄС загалом.

В найближчі місяці діяльність країн-членів REWG (СхП), включаючи і НКРЗІ, буде спрямована на виконання домовленостей, досягнутих у ході 6-го засідання REWG, виконання завдань, визначених дорожньою картою, а також підготовку до ряду зустрічей та засідань, що заплановані на осінь 2019 року.