Делегація НКРЗІ взяла участь у роботі чергових засідань SEWG та BBEWG Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

Делегація Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ) взяла участь у роботі 8-го засідання Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG) та 7-го засідання Експертної робочої групи з питань розвитку широкосмугового зв’язку та порівняльного аналізу ринків (BBEWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа, EaPeReg), які відбулися у м. Мінськ, Республіка Білорусь, у період з 10 по 12 квітня 2019 року.

Організатором зазначених заходів та приймаючою стороною виступило Міністерство зв’язку та інформатизації Республіки Білорусь, спільно з Національною комісією зв’язку Грузії (GNCC) та Національним органом з управління та регулювання у сфері комунікацій Румунії (ANCOM), у якості головуючих у кожній з експертних груп, та за підтримки Європейської Комісії.

У 8-му засіданні SEWG (10-12.04.2019) взяли участь експерти проекту EU4Digital “Підтримка цифрової економіки та суспільства у Східному партнерстві”, країн Східного партнерства (СхП): Азербайджанської Республіки, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, України та Республіки Молдова, представники національних регуляторних органів країн-членів ЄС – Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Сполученого Королівства Великої Британії, а також представники Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) та Європейської Комісії. Так, у засідання відбулося обговорення однієї з основних цілей проекту EU4Digital "Підтримка цифрової економіки та суспільства у Східному партнерстві” (далі – проект EU4Digital, Проект), а саме щодо створення доступу для наземних систем, здатних надавати послуги бездротового широкосмугового зв’язку смугу частот 700 МГц (694-790 МГц) до 30 червня 2020 року. Зокрема, представники експертної робочої групи Проекту представили презентації щодо основних напрямків та принципів роботи, протоколу про співробітництво, а також очікуваних результатів з питання вивільнення 700 МГц у рамках Проекту. Окрім того, учасники заходу взяли участь в обговоренні інших питань присвячених проекту EU4Digital, насамперед, щодо рішень та рекомендацій CEПT, RSPG (Група з питань радіочастотної політики), МСЕ; Плану GE-O6; наявних частотних ліцензій; питань, що стосуються регіону Східного партнерства, а також особливостей національного законодавства країн СхП щодо використання радіочастот.

У ході заходу особливу увагу було приділено обговоренню питань щодо основної діяльності групи, пов’язаної з вивільненням діапазону 700 МГц, технічними стандартами 5G/LTE та стандартами використання спектру, планів роботи на 2019-2020 роки. Так, представники НКРЗІ мали можливість ознайомитися з оновленою інформацією щодо досвіду країн-учасниць SEWG стосовно використання смуг частот 470-694 МГц, діапазонів 700 МГц та 800 МГц в частині імплементації I і ІІ цифрового дивіденду,  а також досвіду країн ЄС стосовно попереднього планування впровадження системи мобільного (рухомого) зв’язку 5 покоління (5G) у перспективних смугах радіочастот.  Зокрема, було зазначено, що наразі в світі 201 оператор в тестовому режимі вивчає можливості 5G в смугах 3,4-3,8 ГГц та 26,5-29,5 ГГц. До кінця 2020 року в Європі 11% радіочастотного ресурсу буде призначено для технології 5G.

У 7-му засіданні BBEWG (11-12.04.2019) взяли участь експерти проекту EU4Digital “Підтримка цифрової економіки та суспільства у Східному партнерстві”, країн Східного партнерства (СхП): Азербайджанської Республіки, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, України та Республіки Молдова, представники національних регуляторних органів країн-членів ЄС – Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, а також представники Світового Банку.

Головною метою 7-го засідання BBEWG також було обговорення ключових питань співпраці з експертною групою проекту EU4Digital щодо основних цілей Проекту, включаючи обсяг робіт та завдань, принципи роботи у рамках проекту EU4Digital, зокрема, з питань, які пов’язані з посиленням незалежності регуляторних органів. У ході цих обговорень було розглянуто, уточнено та узагальнено інформацію, попередньо надану учасниками BBEWG від країн СхП, щодо участі/залучення зацікавлених сторін (учасників Проекту), окрім регуляторних органів та/або відповідних міністерств країн СхП. Також було вирішено, що у ході реалізації Проекту в частині питання незалежності регулятора, за основу буде взято досвід реалізації європейськими країнами відповідних норм acquis communitaire EU 2002/2009, проте, із урахуванням окремих положень нового Європейського Кодексу електронних комунікацій (EECC/2018 Framework).

Інше ключове питання порядку денного засідання було висвітлено експертами Світового Банку, які відповідають за реалізацію програми “EU4Digital: стратегії розвитку широкосмугового зв’язку у регіоні Східного партнерства”. Зокрема, експерти представили обсяг робіт, основні завдання та принципи роботи у рамках зазначеної програми, навели результати порівняльного аналізу на основі попередньо заповнених опитувальників щодо широкосмугових та Інтернет-послуг в країнах Східного партнерства, а також коротко окреслили низку проектів щодо розвитку широкосмугового зв’язку, які реалізовуються у інших регіонах/країнах світу.

Також, у ході роботи 7-го засідання BBEWG було обране нове керівництво: Головою експертної робочої групи обрано представницю ANCOM, Віце-головою – представницю Комісії з регулювання суспільних послуг Республіки Вірменія, та внесено зміни до назви експертної робочої групи, зокрема, зважаючи на проект EU4Digital, спрямований на незалежність регуляторних органів.

Участь представників НКРЗІ у зазначених заходах сприяє реалізації євроінтеграційних прагнень держави, зокрема, в частині виконання положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, в розрізі набуття досвіду регулювання сектору електронних комунікацій відповідно до європейських норм і стандартів.