За ініціативи НКРЗІ відбувся семінар TAIEX з питань відкриття центрів обробки міжнародної пошти

06 березня 2018 року у м. Київ проведено семінар на тему: “Законодавче врегулювання питань відкриття центрів обробки міжнародної пошти (ЦОМП) на державному рівні, з врахуванням сучасних умов розвитку галузі поштового зв’язку та особливості використання ЦОМП альтернативними операторами поштового зв’язку” (далі – Семінар).

Захід проходив у рамках інструменту Європейської Комісії з надання технічної допомоги та обміну інформацією TAIEX, а головним його бенефіціаром та співорганізатором виступила НКРЗІ.

Головною метою Семінару було посилення регуляторної спроможності НКРЗІ шляхом обміну досвідом щодо спільних правил та положень ЄС з питань розвитку внутрішнього ринку поштових послуг, а також практичної реалізації положень щодо створення та функціонування ЦОМП.

До участі у заході були запрошені експерти Міністерства інфраструктури України, Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби України та Антимонопольного комітету України, а також представники найбільших операторів поштового зв’язку України.

Експертами, які представили досвід ЄС виступили представник Державної служби доходів Латвійської Республіки та експерти з регуляторних питань національного оператора поштового зв’язку Республіки Хорватія.

Під час Семінару, іноземні експерти ознайомили аудиторію з вимогами законодавства ЄС та передовим європейським досвідом, що стосується регулювання міжнародних поштових послуг. В рамках заходу, експерти надали консультативну допомогу щодо положень ряду актів права ЄС, зокрема Директиви 97/67/ЄС, Директиви 2002/39/ЄС, Директиви 2008/6/ЄС та найкращих європейських практик, необхідних організаційно-правових умов функціонування та розвитку галузі поштового зв’язку, забезпечення розвитку конкуренції, недискримінаційних способів здійснення регуляторних функцій на ринку міжнародних поштових відправлень.

Таким чином, відповідно до порядку денного заходу, було розглянуто наступні тематики:

  • особливості організації та застосування законодавства ЄС стосовно утворення ЦОМП;
  • функціонування ЦОМП призначеного оператора поштового зв’язку, діяльність якого випливає із актів Всесвітнього поштового союзу;
  • використання ЦОМП (призначеного оператора) альтернативними операторами поштового зв’язку;
  • нормативно-правові акти, що регулюють надання поштових послуг;
  • процедура митного контролю товарів та інших предметів, що переміщуються через митницю в міжнародних поштових відправленнях.

Набутий досвід, інформація, матеріали та рекомендації, отримані у ході Семінару, будуть використані у поточній роботі НКРЗІ при підготовці пропозицій щодо удосконалення законодавчих та інших нормативно-правових актів, що регулюють вищенаведені питання, а також для вдосконалення і гармонізації ринку поштових послуг, його регулювання з метою забезпечення наближення до норм і стандартів ЄС.