Представники НКРЗІ взяли участь у 7-му засіданні Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц

У період з 11 по 13 грудня 2018 року представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері в’язку та інформатизації, (далі – НКРЗІ) взяли участь у 7-му засіданні Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа), м. Рига, Латвійська Республіка.

Організатором заходів 7-го засідання SEWG та приймаючою стороною виступив Офіс електронних комунікацій Латвії (ECO) за підтримки та фінансування Європейської Комісії.

У засіданні також взяли участь експерти країн Східного партнерства (СхП): Республіки Азербайджан, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова, представники національних регуляторних органів країн-членів ЄС – Румунії, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Федеративної Республіки Німеччини, а також представники Міжнародного союзу електрозв’язку та Європейської Комісії.

У якості модератора 7-го засідання SEWG виступив Співголова SEWG пан Роман Курдадзе (представник Національної комісії зв’язку Грузії – GNCC).

Відповідно до порядку денного, у ході засідання було порушено питання про зміну керівного складу SEWG, за підсумками обговорення якого, представниками країн СхП було схвалено кандидатуру пана Романа Курдадзе (Грузія) у якості Голови SEWG та двох співголовуючих: пані Йоруне Мікуленайте (Литовська Республіка) та пана Юріса Ренциса (Латвійська Республіка).

7-ме засідання SEWG проходило як у форматі загального засідання, так і у відповідних підгрупах. Відтак, було створено дві робочі підгрупи, за напрямками розгляду питань технічного та регуляторно-правового спрямування, які очолювали співголовуючі SEWG: технічну підгрупу очолив пан Юріс Ренцис; регуляторно-правову підгрупу – пані Йоруне Мікуленайте за підтримки головуючого на засіданні пана Романа Курдадзе.

У ході роботи 7-го засідання SEWG представники НКРЗІ долучилися до обговорення Протоколу за підсумками роботи 6-го засідання SEWG (12-14.03.2018, м. Київ), та підготовки Плану роботи SEWG на 2019 рік. Представниками НКРЗІ було внесено оновлені дані, що стосується України, до узагальнених опитувань SEWG, а також взято участь у обговоренні інформації, наданої країнами-членами Мережі до проекту звіту SEWG.

За результатами роботи в рамках 7-го засідання SEWG було переглянуто цілі та методи роботи SEWG; переглянуто та актуалізовано проект Технічного завдання на роботу SEWG, де враховано вже виконанні завдання і передбачено нові напрямки для розгляду SEWG, зокрема, стосовно визначення додаткових смуг частот для впровадження перспективних радіотехнологій, наприклад, з питань впровадження систем ІМТ 5-го покоління (5G)та інших; вироблено Основні принципи частотного планування для ЦНТВМ, а саме, щодо робіт з перепланування радіомовних служб з метою створення майбутнього плану розподілу радіочастот в смузі 470-694 МГц. Також в ході обговорень, було переглянуто та визначено Перелік напрямків для подальшого опрацювання SEWG, особливу увагу було приділено необхідності розгляду питань: координації мовлення, координації мобільних послуг, вимірів якості обслуговування, покроковому вивільненню діапазону 700 МГц та наданню підтримки для впровадження систем IMT.

Учасники 7-го засідання SEWG також мали можливість долучитись до обговорення питань порядку денного 3-го засідання Чорноморського форуму з імплементації цифрового дивіденду (BSDDІF), який покликаний дослідити ефективні заходи щодо можливостей перерозподілу частот з метою реалізації цифрового дивіденду на регіональній основі (13-14.12.2018 м. Рига, Латвійська Республіка), та обмінятися інформацією і досвідом щодо перепланування спектра та частотної координації цифрового наземного телебачення в діапазоні 470-694 МГц, зокрема, з урахуванням впливу обох цифрових дивідендів. Учасники BSDDIF та SEWG і надалі матимуть змогу скористатися регіональними координаційними заходами в районі Чорного моря та його сусідніх держав.

Участь представників НКРЗІ у зазначених заходах сприяє реалізації євроінтеграційних прагнень держави, зокрема, в частині виконання положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, в розрізі набуття досвіду регулювання сектору електронних комунікацій відповідно до європейських норм і стандартів, та практичної імплементації основних рішень і рекомендацій Всесвітньої конференції радіозв’язку 2015 року.