У Бухаресті відбулася третя Міністерська зустріч з питань цифрової економіки ініціативи ЄС «Східне партнерство»

28 лютого 2019 року у м. Бухарест (Румунія) відбулася третя Міністерська зустріч з питань цифрової економіки ініціативи ЄС «Східне партнерство» (далі – Зустріч), участь в якій взяли і представники НКРЗІ, у складі української делегації на чолі із Першим Віце-прем’єр-міністром–Міністром економічного розвитку і торгівлі України С.І. Кубівим.

Зустріч була проведена під спільним головуванням Міністра з комунікацій та інформаційного суспільства Румунії А.  Петреску та Віце-президента Європейської Комісії з питань єдиного цифрового ринку А. Ансіпа.

Участь у заході взяли міністри та представники регуляторних органів у сфері електронних комунікацій країн Східного партнерства та країн-членів ЄС, представники Європейської Комісії, представники BEREC, делегати від міжнародних фінансових інституцій, таких як Світовий банк, Європейський інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції та розвитку, а також Форуму громадянського суспільства.

Основною метою Зустрічі було обговорення прогресу країн Східного партнерства у сфері цифрової економіки з моменту проведення другої Міністерської зустрічі з питань цифрової економіки ініціативи ЄС “Східне партнерство” (жовтень 2017 року), а також обговорення питання створення спільного простору міжнародного роумінгу і, відповідно, зниження тарифів на послуги роумінгу серед країн Східного партнерства та в подальшому з ЄС.

У ході заходу, міністри країн Східного партнерства та країн-членів ЄС виступила із заявами в яких було підкреслено важливість розвитку цифрової економіки в країнах Східного партнерства та подальшої інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС. У той же час представники країн-членів ЄС наголосили, що Єдиний цифровий ринок ЄС – це історія успіху, створення робочих місць, мобільність та задоволеність потреб громадян у якісних та доступних цифрових послугах. Усі учасники відзначили важливу роль роумінгу для успішності розвитку цифрової економіки, а також те, що доступність послуг міжнародного роумінгу є не лише важливою для громадян, але й невід’ємною частиною цього процесу.

Країни-члени ЄС висловили підтримку крокам країн Східного партнерства спрямованим на схвалення спільної дорожньої карти та підписання регіональної угоди щодо зниження тарифів на послуги роумінгу, та, в подальшому, перейти до діалогу з ЄС, наголосивши, що переваги від “Roam Like at Home” відчувають не тільки громадяни ЄС, але це має та посилює позитивний вплив на Єдиний цифровий ринок ЄС.

Головною подією Зустрічі стало схвалення усіма міністрами Декларації. Ключовим питанням, на якому сфокусований документ – це створення спільного простору міжнародного роумінгу між країнами Східного партнерства та в подальшому з ЄС. Зокрема – схвалення спільної дорожньої карти з питань роумінгу та готовність підписати регіональну угоду про зменшення тарифів на послуги міжнародного роумінгу серед країн Східного партнерства до кінця 2020 року. Важливим також є те, що Декларація закріпила готовність країн Східного партнерства та країн-членів ЄС вивчити можливість створення спільного простору міжнародного роумінгу, включаючи економічно стійке зниження тарифів на послуги роумінгу між країнами Східного партнерства та країнами-членами ЄС. З цією метою сторони узгодили розпочати обговорення та провести відповідне дослідження, яке розпочнеться у 2019 році та має бути завершене до кінця 2020 року.

Схвалення Декларації є важливим сигналом для подальшої спільної роботи країн Східного партнерства та ЄС щодо створення спільного простору міжнародного роумінгу.

Окрім зазначеного, міністри країн-членів ЄС також заохочують міністрів країн Східного партнерства узгодити свої пріоритети для координації радіочастотного спектру, включаючи смуги частот 694-790 МГц («700 МГц») і 3,5 ГГц, з метою їх вивільнення для подальшого розгортання 5G.

Більше інформації за посиланнями:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=I168707

https://tvnewsroom.consilium.europa.eu/events/20190228-3rd-eastern-partnership-ministerial-meeting-on-digital-economy