У Брюсселі відбулося чергове засідання Панелі з гармонізації цифрових ринків ініціативи ЄС “Східне партнерство”

07 лютого 2019 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія) відбулося 4-те засідання Панелі з гармонізації цифрових ринків ініціативи ЄС “Східне партнерство”, участь в якому у складі української делегації взяв представник НКРЗІ.

Участь у заході також взяли представники країн Східного партнерства, країн-членів ЄС, Європейської Комісії, Форуму громадянського суспільства, а також координатори та представники шести тематичних мереж Панелі з гармонізації цифрових ринків ініціативи ЄС “Східне партнерство” (далі – Панель): EU4Digital: eTrade, EU4Digital: eHealth, EU4Digital: ICT Innovation, EU4Digital: Trust & Security, EU4Digital: eSkills, EU4Digital: Telecom (EaPeReg).

Цьогоріч, метою засідання, серед іншого, було звітування про прогрес у сфері гармонізації цифрових ринків, досягнутий з часу минулого засідання у вересні 2017 року, та плани на 2019 рік, представлення та обговорення проекту дорожньої карти щодо зниження тарифів на послуги роумінгу, реалізація якої має привести до укладання регіональної угоди про зменшення тарифів на послуги міжнародного роумінгу серед країн Східного партнерства до кінця 2020 року (далі – проект дорожньої карти з питань роумінгу), статус реалізації проекту Світового банку з розвитку мереж широкосмугового доступу до Інтернету, оновлення планів заходів 6 вищезазначених мереж EU4Digital, дослідження цифрової економіки у країнах Східного партнерства за методологією індексу DESI, започаткування проекту технічної допомоги в рамках EU4Digital.

Україна є координатором одного з основних напрямків Панелі – “Правила надання телекомунікаційних послуг” (EU4Digital: Telecom (EaPeReg)) та країною-учасницею Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа/EaPeReg), в якій очолює Експертну робочу групу з питань роумінгу (REWG). Традиційно, у якості координатора вказаного напрямку, представником НКРЗІ було представлено результати діяльності  Мережі у 2018 році та основні плани на 2019 рік, включаючи роботу трьох експертних робочих груп: Експертної робочої групи з питань спектру (SEWG), Експертної робочої групи з питань розвитку широкосмугового зв’язку та порівняльного аналізу ринків (BBEWG) та REWG.

Вкотре, діяльність Мережі та її експертних робочих груп, отримали високе схвалення збоку Європейської Комісії та країн-членів ЄС, а також запевнення у подальшій підтримці. Представники Європейської Комісії окремо наголосила на важливості діяльності Мережі та позитивних результатах її роботи, а також підкреслили, що решта платформ Панелі мають залучати досвід організації і діяльності Мережі.

Окрім того, у якості Голови REWG, представником НКРЗІ представлено на розгляд і обговорення проект дорожньої карти з питань роумінгу. Саме REWG була відповідальною за розробку та узгодження тексту документа серед країн Східного партнерства. Вказаний проект дорожньої карти з питань роумінгу було одноголосно підтримано учасниками засідання і в подальшому документ буде представлений для схвалення на рівні міністрів у ході третьої Міністерській зустрічі з питань цифрової економіки ініціативи ЄС “Східне партнерство” (далі – Міністерська зустріч), яка відбудеться 28 лютого 2019 року у м. Бухарест (Румунія).

У ході заходу також відбулося обговорення проекту декларації, що буде схвалена у ході Міністерської зустрічі. Декларація має вкотре підтвердити спільну прихильність країн розвитку цифрової економіки та підкреслити її важливість для соціального і економічного зростання, а також створення робочих місць в країнах Східного партнерства. Ключовим питанням, на якому сфокусований документ, є питання створення спільного простору міжнародного роумінгу між країнами Східного партнерства та в подальшому з ЄС. Зокрема – схвалення дорожньої карти з питань роумінгу та готовність підписати регіональну угоду про зменшення тарифів на послуги міжнародного роумінгу серед країн Східного партнерства до кінця 2020 року.