ЄС запроваджує нові правила регулювання електронних комунікацій

ЄС проводить реформу сектору електронних комунікацій, яка є наріжним каменем для забезпечення дуже високоякісного стаціонарного та мобільного зв’язку для усіх громадян. Високорозвинутий та високоякісний зв’язок вважається ключовим фактором конкурентоспроможної економіки та сучасного інклюзивного суспільства.

17 грудня 2018 року в Офіційному Журналі ЄС опубліковані новий Європейський Кодекс електронних комунікацій (далі – Кодекс) та переглянутий Регламент Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC).

Нові правила ЄС щодо регулювання електронних комунікацій мають на меті сприяти швидкому впровадженню технології 5G та розгортанню інших мереж наступного покоління по всій Європі, прискорити передові інновації, посилити захист прав споживачів у сфері електронних комунікацій, а також впровадження рятувальної системи громадського сповіщення та встановлення граничних цін на дзвінки та текстові повідомлення у межах ЄС.

Кодекс допоможе формувати сприятливе середовище для цифрових мереж і послуг для подальшого процвітання у рамках Єдиного Цифрового ринку, і є частиною ширшого пакету підключень (connectivity package), запропонованого Європейською Комісією у 2016 році з метою забезпечення повної участі громадян та підприємств ЄС у цифровій економіці.

Кодекс охоплює такі основні сфери як:

  • управління спектром (розподіл та використання радіочастотного ресурсу);
  • доступ операторів до мереж та симетричне регулювання всіх провайдерів в конкретних випадках;
  • нове визначення «послуга електронних комунікацій», яке від тепер включає не тільки послуги, які надаються за допомогою передавання сигналу, але й OTT послуги (Over-The-Top Services);
  • посилення захисту прав споживачів;
  • посилення незалежності та розширення повноважень регуляторів у сфері електронних комунікацій та інших компетентних органів.

Окрім зазначеного, з травня 2019 року також вводитимуться граничні ставки на внутрішні дзвінки у рамках ЄС на рівні 19 євроцентів за хв. та 6 євроцентів за повідомлення.

Усі вказані вище заходи спрямовані на стимулювання конкуренції та залучення інвестицій у високошвидкісні мережі, а також цілковитий захист прав споживачів та задоволеності їх потреб.

BEREC відіграватиме важливу у допомозі країнам-членам ЄС розгортати високошвидкісні мережі та сприятиме безперешкодному застосуванню регуляторних заходів, передбачених Кодексом.

Країни-члени ЄС матимуть два роки для імплементації Кодексу, а також додатковий однорічний перехідний період для впровадження гармонізованих положень про захист прав кінцевих користувачів.