Повноважна Конференція Міжнародного союзу електрозв’язку 2018 року розпочала свою роботу

Сьогодні, 29 жовтня 2018 року, розпочала свою роботу Повноважна Конференція Міжнародного союзу електрозв’язку 2018 року (ПК-18, Конференція), що проходитиме з 29 жовтня по 16 листопада у м. Дубай (Об’єднані Арабські Емірати).

Цьогоріч участь у роботі ПК-18 беруть понад дві тисячі учасників зі 170 держав – членів МСЕ, які представляють уряди, приватний сектор, міжнародні та регіональні організації.

На ПК-18 наша країна представлена офіційною делегацією Уряду України, до складу якої увійшли представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) на чолі із Головою НКРЗІ паном Олександром Животовським, який саме в ці дні бере участь у заході.

Повноважна Конференція Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) є вищим директивним органом, засідання якого відбуваються раз на 4 роки, і у ході якого держави-члени обговорюють та приймають рішення щодо загальних стратегічних та фінансових планів МСЕ, розглядають та, у разі необхідності, вносять зміни до основних керівних документів МСЕ (Статут та Конвенція МСЕ, Загальні правила конференцій), а також обирають керівництво на наступні 4 роки. Так, зокрема, під час роботи цьогорічної Конференції планується розробити дорожню карту на 2020-2023 роки, спрямовану на максимальне охоплення та відображення усіх найактуальніших тенденцій у сфері розвитку інформаційних та комунікаційних технології, які з дня у день трансформують наші суспільства та життя.

У рамках ПК-18 також пройдуть вибори до Ради МСЕ та будуть обрані Генеральний секретар МСЕ, заступник Генерального секретаря, директори трьох Бюро МСЕ та члени Радіорегламентарного комітету.

Україною на посаду члена Радіорегламентарного комітету МСЕ від регіону С запропоновано переобрати доктора Євгена Хаірова (був обраний до Радіорегламентарного комітету МСЕ на ПК-14).

На офіційній церемонії відкриття ПК-18, виступили з промовами почесний гість Генеральний секретар ООН пан Антоніу Гуттереш та Прем’єр-міністр і Віце-президент ОАЕ Емір Дубаї Шейх Мохаммед ібн Рашид Аль Мактум, а також Генеральний секретар МСЕ пан Хоулінь Чжао.

Генеральний секретар ООН відзначив, що на цьогорічній Конференції визначатиметься напрямок руху МСЕ на наступні 4 роки на спільному шляху створення безпечного цифрового майбутнього, загалом, та більш стабільної та інклюзивної цифрової економіки для майбутніх поколінь, зокрема.

У свою чергу Генеральний секретар МСЕ пан Хоулінь Чжао, коментуючи відкриття ПК-18, зазначив, що нові технології змінюють те, як ми живемо, працюємо та навчаємось, і нам навіть важко уявити, як саме це відбувається, а МСЕ, будучи частиною цих перетворень, перебуває на передовій змін. Повноважна конференція 2018 року є тією платформою, на якій буде закладено фундамент нового світу для майбутніх поколінь.

Участь України у ПК-18 є вкрай важливою у розрізі захисту національних інтересів нашої Держави у сфері телекомунікацій, належного рівня представлення у МСЕ та виконання зобов’язань, що випливають із членства України у цій міжнародній організації.