Делегація НКРЗІ взяла участь у 6-му засіданні Експертної робочої групи з питань розвитку широкосмугового зв’язку та порівняльного аналізу ринків Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

03-04 жовтня 2018 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія) відбулося 6-те засідання Експертної робочої групи з питань розвитку широкосмугового зв’язку та порівняльного аналізу ринків (BBEWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства.

Участь у заході, окрім представників України (НКРЗІ), взяли: експерти національних регуляторних органів країн Східного партнерства (далі – СхП) – Азербайджанської Республіки, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова; країн-членів ЄС, а саме: Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Румунії та представники Європейської Комісії і Світового банку.

Головною метою 6-го засідання ВВEWG стало обговорення Плану роботи групи на 2019 рік та на період 2018-2020 років відповідно. Окрім зазначеного, роботу засідання було також зосереджено на вивченні нових ініціатив ЄС, обговоренні проекту Звіту за результатами порівняльного аналізу законодавства країн СхП, нових аспектів нормативно-правової бази ЄС щодо аналізу ринків, нового спільного зі Світовим банком проекту з питань розвитку широкосмугового зв’язку тощо.

Під час заходу у рамках тематичних сесій учасники мали змогу ознайомитися із новими ініціативами та заходами ЄС та BEREC, зокрема, ключовими положеннями нового проекту Європейського кодексу електронних комунікацій (далі – EECC), який був офіційно опублікований у червні 2018 року, а його затвердження Європейським Парламентом очікується до кінця поточного року. Ключовими позиціями, на які спрямовано ЕЕСС, є наступні:

  • суттєве підвищення рівня захисту прав споживачів та забезпечення рівного доступу до новітніх послуг;
  • сприяння інвестиціям у новітні технології, зокрема 5G;
  • оновлення діючих правил доступу операторів до мереж, з метою стимулювання конкуренції та полегшення інвестування компаній у нову інфраструктуру з великим потенціалом;
  • доповнення правила «істотної ринкової переваги» (SMP) симетричним регулюванням всіх постачальників мереж електронних комунікацій;
  • збільшення інструментарію для національних регуляторних органів з метою підвищення ефективності регулювання.

У свою чергу, делегації країн СхП представляли поточний стан щодо ключових питань регулювання, зокрема, зміни у законодавстві у 2018 році. Делегація НКРЗІ представила нові регуляторні акти за 2017-2018 роки, серед них Закон України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» та прийняті у 2018 році підзаконні акти. Окрім того, представники Комісії поінформували про проведену роботу та подальші плани щодо впровадження послуги перенесення номеру на мережах рухомого (мобільного) зв’язку в Україні.

Також Голова ВBEWG представив для обговорення проект звіту «Законодавча адаптація» та «Незалежність регулятора», які включали інформацію щодо законодавчої бази країн СхП та ЄС; узгодження законодавства з рамковими документами ЄС; аналіз для кожної країни СхП – на основі заповнених анкет; поточну інституційну структуру у кожній країні СхП щодо незалежності НРО (організація, процедура призначень та управління, підзвітність, виконання тощо).

Окрім зазначеного, у ході двох робочих днів експертом національного регуляторного органу Латвійської Республіки було представлено досвід щодо аналізу ринків, а представник Світового банку представив доповідь щодо реалізації запланованого проекту технічної допомоги Світового банку щодо впровадження ініціативи EU4Digital: «Широкосмугові стратегії в регіоні Східного партнерства».

Участь у роботі BBEWG відповідає як основним завданням діяльності Комісії, так і сприяє реалізації євроінтеграційних прагнень Держави, зокрема, в розрізі набуття досвіду щодо практичної імплементації основних положень Угоди про асоціацію, а також удосконаленню нормативно-правової бази у сфері телекомунікацій та обміну досвідом з найактуальніших аспектів регулювання у країнах СхП та ЄС.