За ініціативи НКРЗІ відбувся семінар TAIEX з питань визначення меж здійснення діяльності з надання поштових і кур’єрських послуг та послуг з перевезення вантажів з метою здійснення регулювання у сфері надання послуг поштового зв’язку

27-28 вересня 2018 року у м. Київ проведено семінар на тему «Визначення меж здійснення діяльності з надання поштових і кур’єрських послуг та послуг з перевезення вантажів з метою здійснення регулювання у сфері надання послуг поштового зв’язку».

Захід проходив у рамках інструменту Європейської Комісії з надання (зовнішньої) технічної допомоги та обміну інформацією TAIEX, а головним його бенефіціаром та співорганізатором виступила НКРЗІ.

Головною метою заходу було посилення регуляторної спроможності НКРЗІ шляхом набуття досвіду з питань створення національної комунікаційної стратегії щодо регулювання ринку поштових, кур’єрських послуг та послуг з перевезення вантажів.

До участі у заході були запрошені фахівці Міністерства інфраструктури України та Антимонопольного комітету України, а також представники найбільших операторів поштового зв’язку України, а саме – ПАТ “Укрпошта”, ТОВ “Нова пошта”, ТОВ “Торговий дім “Міст Експрес”, ТОВ “Спільне українсько-канадське підприємство “Росан”.

Експертами TAIEX виступили представники профільних органів країн-членів ЄС, а саме: Регуляторного органу зв’язку Литовської Республіки (RRT) та Регуляторного органу ефірного мовлення та телекомунікацій Республіки Австрія (RTR).

Під час семінару TAIEX іноземні експерти ознайомили аудиторію з вимогами законодавства ЄС та передовим європейським досвідом, що стосуються регулювання поштових, кур’єрських послуг та послуг з перевезення вантажів. В рамках заходу, експерти надали консультативну допомогу щодо імплементації актів права ЄС, зокрема Директиви 97/67/ЄС, Директиви 2002/39/ЄС, Директиви 2008/6/ЄС та найкращих європейських практик, що забезпечують чесну конкуренцію та недискримінаційне регулювання на ринку поштових та кур’єрських послуг, а також детальні рекомендації щодо внесення змін до національного законодавства, яким забезпечується адаптація останнього до законодавство ЄС.

Окрім того, відповідно до порядку денного було розглянуто наступні питання:

  • визначення, порядок регулювання та особливості надання кур’єрських послуг;
  • визначення, порядок регулювання та особливості надання послуг з перевезення вантажів;
  • критерії визначення меж здійснення діяльності з надання поштових і кур’єрських послуг та послуг з перевезення вантажів з метою здійснення регулювання у сфері надання послуг поштового зв’язку;
  • практичний досвід діяльності поштових, кур’єрських та транспортних компаній в системі дистанційної (електронної) торгівлі;
  • тенденції розвитку ринку в зазначених сегментах діяльності;
  • економічні аспекти аналізу ринків поштових, кур’єрських та послуг з перевезення вантажів;
  • нормативно-правові питання здійснення діяльності з надання кур’єрських послуг, забезпечення розвитку конкуренції та недискримінаційних способів здійснення регуляторних функцій.

Набутий досвід, інформація, матеріали та рекомендації, отримані у ході Семінару, будуть використані у поточній роботі НКРЗІ при підготовці пропозицій щодо удосконалення законодавчих та інших нормативно-правових актів, що регулюють вищенаведені питання, а також для вдосконалення і гармонізації ринку поштових послуг, його регулювання з метою забезпечення наближення до норм і стандартів ЄС.