Завершило свою роботу 5-те засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу

27-28 вересня 2018 року у м. Вільнюс (Литовська Республіка) відбулося 5-те засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу (REWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства.

Організаторами засідання виступили НКРЗІ, в особі Голови REWG, та Регуляторний орган зв’язку Литовської Республіки (RRT), в особі Віце-Голови REWG і приймаючої сторони, у співпраці з Європейською Комісією.

Участь у роботі 5-го засідання REWG взяли експерти країн Східного партнерства (СхП), країн-членів ЄС, зокрема: Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Хорватії, Королівства Швеції, а також представник Експертної робочої групи з питань міжнародного роумінгу BEREC та представник регуляторного органу у сфері електронних комунікацій Республіки Македонії.

Метою 5-го засідання REWG було обговорення Звіту за результатами проведення Дослідження щодо гармонізації встановлення цін на міжнародний роумінг та зниження тарифів на роумінг серед країн Східного партнерства (далі – Звіт), що був представлений міжнародними експертами, відповідальними за проведення Дослідження, та результатів представлення Звіту в кожній із країн Східного партнерства.

Основна мета Дослідження щодо гармонізації встановлення цін на міжнародний роумінг та зниження тарифів на роумінг серед країн Східного партнерства (далі - Дослідження) - розробка рекомендацій для узгодженого підходу до встановлення цін на міжнародний роумінг та зниження тарифів на роумінг серед країн Східного партнерства. Дослідження забезпечило надання комплексних рекомендацій щодо впровадження гармонізованого підходу на національному рівні в країнах СхП та оцінку очікуваного впливу на ринок для кожної країни. Окрім зазначеного, Дослідження також надало оцінку доцільності і економічному впливу від укладання регіональної угоди з питань роумінгу серед країн СхП.

Одним із основних питань, у ході 5-го засідання REWG, було питання розгляду проекту дорожньої карти щодо зниження тарифів на послуги роумінгу, реалізація якої має привести до укладання регіональної угоди з питань роумінгу між країнами СхП до кінця 2020 року (далі – дорожня карта), додаткові заходи/завдання, які мають бути виконані у рамках підготовки та подальшої імплементації дорожньої карти.

За результатами обговорень, членами REWG було попередньо погоджено проект дорожньої карти, а також досягнуто домовленості про продовження роботи над документом у робочому порядку і його подальше представлення на розгляд та схвалення членами Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства на наступному пленарному засіданні, проведення якого заплановане на листопад цього року.

Рішення про підготовку вказаної дорожньої карти було прийнято у ході Десятого раунду неформального міністерського діалогу Східного партнерства (21.06.2018, Республіка Білорусь) за участі представників міністерств з питань цифрової економіки країн СхП та високопосадовців Європейської Комісії. Одним з основних питань для обговорення у ході заходу були подальші кроки щодо зниження тарифів на послуги роумінгу в регіоні СхП. Зазначена дорожня карта розробляється на основі рекомендацій за результатами проведеного Дослідження, які викладені у Звіті.

У рамках заходу, також було проведено спеціальну зустріч членів групи з послами країн СхП в Литовський Республіці, за участі Заступника Міністра закордонних справ Литовської Республіки та Посла з особливих доручень, координатора з питань ініціативи ЄС “Східне партнерство”, яка відбулася 27 вересня 2018 року.

Метою зустрічі було представлення діяльності REWG, інформування про домовленості, що були досягнуті у ході Десятого раунду неформального міністерського діалогу Східного партнерства, зокрема щодо підготовки проекту дорожньої карти, а також про подальші плани та кроки стосовно її підготовки.

Окрім зазначеного, відповідно до порядку денного 5-го засідання REWG, члени групи підвели підсумки діяльності REWG у 2018 році, затвердили План роботи REWG на 2019 рік, ознайомилися із досвідом регулювання надання послуг роумінгу в ЄС після впровадження політики Roam-Like-At-Home (RLAH) та досвідом країн Західних Балкан щодо регулювання міжнародного роумінгу та імплементації Регіональної угоди з питань роумінгу, а також обговорили ряд інших важливих для подальшої діяльності групи питань.

Організація та безпосередня участь делегації НКРЗІ у 5-му засіданні REWG є важливою у розрізі виконання НКРЗІ функцій Голови REWG та практичної реалізації ініціативи України створення “об’єднаного комерційного поля” послуг рухомого (мобільного) зв’язку у країнах СхП.