Відбулося 6-те засідання робочої групи СЕПТ із підготовки до Всесвітньої конференції радіозв’язку 2019 року

У період з 25 по 30 червня 2018 року у м. Турку (Фінляндська Республіка) відбулося 6-те засідання робочої групи Європейської конференції адміністрацій зв’язку (СЕПТ) із підготовки до Всесвітньої конференції радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку 2019 року (далі – CPG-19). Поруч з представниками європейських адміністрацій зв’язку та галузевих міжнародних організацій, участь у засіданні взяв і представник НКРЗІ у складі делегації України

CPG-19 є робочим органом Комітету електронних комунікацій СЕПТ, що розглядає процедурні, регуляторні, технічні питання порядку денного для підготовки до Всесвітньої конференції радіозв’язку (ВКР-19) та питання Асамблеї радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ) 2019 року (АР-19), а також розробляє та схвалює позицію CEПT (Brief) і Спільні пропозиції країн Європи (ECPs) з пунктів порядку денного ВКР-19 та питань АР-19.

В ході 6-го засідання CPG-19 підвищена увага приділялася виробленню позицій щодо комплексу завдань у сфері радіочастотного ресурсу, зокрема, за проблематикою забезпечення необхідного балансу між потребою в продовженні експлуатації й захисті вже діючих служб радіозв’язку та здійсненням нових розподілів у тих самих смугах радіочастот іншим користувачам радіозв’язку. Також обговорювалися питання глобальних систем попередження та безпеки, систем дослідження ресурсів Землі й моніторингу змін клімату, рухомих і фіксованих широкосмугових застосувань та ряд інших питань, включених до порядку денного ВКР-19. Слід зауважити, що робочою групою 6-го засідання CPG-19 було погоджено проект попередньої позиції СЕПТ щодо підтримки результатів досліджень Бюро радіозв’язку МСЕ стосовно спектральних потреб для радіотехнології IMT у смузі частот 24,25-86 ГГц.

Загалом, роботу делегації України було спрямовано на врахування позиції України при розробці проектів попередньої позиції СЕПТ та ECPs з пунктів порядку денного ВКР-19. Разом з тим значна увага приділялась обговоренню пунктів 1.1, 1.7, 1.13, 1.16, 7, 8, 9.1.1, 9.1.2, 9.1.5, 9.1.8, 10 порядку денного ВКР-19, дослідження з яких визначені пріоритетними для Адміністрації зв’язку України.

Участь представника НКРЗІ у роботі засідань CPG-19 є важливою в контексті забезпечення врахування позиції України при розробці проектів позицій країн-членів СЕПТ та ECPs, а також для подальшої роботи, спрямованої на захист інтересів України у сфері користування радіочастотним ресурсом на міжнародному рівні, інтеграції України в Європейську систему телекомунікацій та світовий інформаційний простір.