Голова НКРЗІ очолив українську делегацію для участі у Десятому раунді неформального міністерського діалогу Східного партнерства

21 червня 2018 року у м. Мінськ (Республіка Білорусь) відбувся Десятий раунд неформального міністерського діалогу Східного партнерства. Участь у заході взяла українська делегація на чолі із Головою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Олександром Животовським.

Неофіційні діалоги на рівні міністрів у рамках Ініціативи “Східне партнерство” проводяться з 2012 року і, як правило, складаються з обговорення актуальних питань зовнішніх зносин та тематичної сесії окремого галузевого спрямування.

Цьогоріч, захід об’єднав представників міністерств з питань цифрової економіки країн Східного партнерства (далі – СхП) та високопосадовців Європейської Комісії: Комісар з питань цифрової економіки та суспільства М. Габріель та Комісар з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Й. Хан, з метою обговорення шляхів пришвидшення темпів співробітництва у сфері цифрової економіки між країнами СхП та ЄС, зокрема, з питань розвитку широкосмугового зв’язку та зниження тарифів на послуги роумінгу в регіоні СхП.

У ході Десятого раунду неформального міністерського діалогу Східного партнерства учасники обговорили поточну ситуацію в регіоні з питань розвитку широкосмугового зв’язку та зниження тарифів на послуги роумінгу, а також перспективи подальшого співробітництва у рамках “20 Deliverables for 2020” за результатами Саміту Східного партнерства у листопаді минулого року, з метою досягнення практичних результатів.

Голова делегації О. Животовський у своєму виступі відзначив, що розвиток цифрової економіки є одним із пріоритетів для України, наголосив на зацікавленості Української сторони у подальшій співпраці з ЄС та країнами СхП зокрема, у таких сферах цифрової економіки, як розвиток широкосмугового зв’язку та зниження тарифів на послуги роумінгу між країнами СхП і в подальшому з країнами-членами ЄС, а також представив поточну ситуацію та прогрес, який вдалося досягти в країні щодо порушених питань.

Основними результатами зустрічі стали домовленості країн СхП і надалі продовжувати співпрацю з метою розвитку цифрових ринків та їх гармонізації з ЄС, а також підтримувати активний діалог з порушених у ході заходу тематик. Також було засвідчено готовність розробити до кінця цього року дорожню карту щодо зниження тарифів на послуги роумінгу, реалізація якої має привести до укладання регіональної угоди з питань роумінгу між країнами СхП до кінця 2020 року.

Українська делегація підкреслила готовність і надалі очолювати ініціативу стосовно зниження тарифів на послуги роумінгу серед країн СхП і започаткування переговорного процесу з ЄС.

У свою чергу, представники Європейської Комісії вкотре підтвердили, що країни СхП можуть покладатися на підтримку ЄС у цих питаннях.

Довідково. Вказана дорожня карта буде розроблена на основі рекомендацій за результатами проведеного Дослідження щодо гармонізації встановлення цін на міжнародний роумінг та зниження тарифів на роумінг серед країн Східного партнерства.