У Женеві відбулося чергове засідання Цільової групи 5/1 Дослідницької комісії 5 Бюро радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку

02-11 травня 2018 року у штаб-квартирі Міжнародного союзу електрозв’язку у м. Женева, Швейцарська Конфедерація, відбулося 5-те засідання Цільової групи 5/1 Дослідницької комісії 5 Бюро радіозв’язку (далі – Цільова група 5/1).

Участь у засіданні Цільової групи 5/1 взяли представники профільних інституцій країн-членів МСЕ, які досліджують питаннями використання смуг частот та служб, зазначених у Резолюції 238 Всесвітньої конференції радіозв’язку 2015 року (далі – ВКР-15), серед них і представники НКРЗІ у складі делегації України.

Цільова група 5/1 відповідальна за проведення досліджень з пункту 1.13 Порядку денного Всесвітньої конференції радіозв’язку 2019 року (далі – ВКР-19). Зокрема, у рамках її діяльності досліджуються питання спільного використання частот та визначення умов електромагнітної сумісності у відповідності до Резолюції 238 ВКР-15 та розробка проекту тексту з пункту 1.13 Порядку денного ВКР-19 для представлення його на Підготовчих зборах до ВКР-19 (далі – ПЗК-19).

У рамках заходів представники НКРЗІ взяли участь в пленарному засіданні та Установчій сесії присвяченій підготовці тексту до ПЗК-19 (WG 1 - CPM text), а також в роботі інших груп, відповідно до порядку денного засіданнь Цільової групи 5/1, а саме: робочої групи 2 з питань використання смуги частот 30 ГГц, що наслідує РГ 26 ГГц (WG 2 - 30 GHz (followed by SWG 26 GHz)) та з питань використання смуги частот 70/80 ГГц (TG 5/1 - WG 4 - 70/80 GHz); робочої групи 3 з питань використання смуг частот 40/50 ГГц (WG 3 - 40/50 GHz) та наукових робочих груп з питань використання смуг частот: 26 ГГц (TG 5/1 - SWG 26 GHz ((passive)); 50 ГГц (TG 5/1 - SWG 50 GHz); 32 ГГц (TG 5/1 - SWG 32 GHz); 40 ГГц (TG 5/1 - SWG 40 GHz).

Окрему увагу було приділено розгляду питань, пов’язаних з проведенням досліджень спільного використання радіочастот для систем рухомого зв’язку та пошуком додаткових смуг частот з урахуванням еволюції систем ІМТ, а також питанням визначення умов електромагнітної сумісності майбутніх систем ІМТ (5G) з діючими радіотехнологіями.

За результатами роботи делегацією України отримано інформацію про хід досліджень сумісності діючих систем фіксованої супутникової служби, радіоастрономії і супутникової служби дослідження Землі (пасивної) та майбутніх систем ІМТ в діапазоні частот вище 24 ГГц та всі необхідні матеріали, що обговорювалися під час роботи відповідних робочих груп, для підготовки позиції України з питань пункту 1.13 порядку денного ВКР-19 щодо потреб у спектрі та умов використання смуг радіочастот в інтересах рухомої служби (мережі 5G) у діапазоні між 24,25 ГГц і 86 ГГц.

Довідково: Система IMT є глобальною платформою, на основі якої створені нові покоління послуг рухомого зв’язку (швидкісний доступ до даних, уніфікована передача повідомлень та передача широкосмугової мультимедійної інформації) в формі нових інтерактивних послуг. Розширення сегменту радіоінтерфейсів 3G IMT-2000 здійснюється на основі технології OFDMA. Для використання IMT систем, МСЕ було визначено гармонізований на всесвітній основі додатковий спектр, що і стало важливим кроком на шляху створення у всьому світі систем IMT-Аdvanced, які здатні задовольнити потреби щодо покриття та високої пропускної спроможності каналів зв’язку.