В Баку відбулося 4-те засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу

17-18 квітня 2018 року у м. Баку, Азербайджанська Республіка, відбулося 4-е засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу (REWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн, Східного партнерства. Засідання було організоване Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ), у якості Голови REWG, спільно з Міністерством транспорту, зв’язку та високих технологій Азербайджанської Республіки, у якості приймаючої сторони, та за підтримки Європейської Комісії.

Участь у роботі 4-го засідання REWG, окрім представників НКРЗІ, взяли експерти країн Східного партнерства (СхП), країн-членів ЄС, зокрема: Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Хорватії, а також представник Експертної робочої групи з питань міжнародного роумінгу BEREC та представники країн Західних Балкан (зокрема, Республіки Сербія, Боснії і Герцеговини).

Основною метою 4-го засідання REWG було представлення і обговорення фінального Звіту за підсумками проведення Дослідження щодо гармонізації встановлення цін на міжнародний роумінг та зниження тарифів на послуги роумінгу серед країн Східного партнерства. Проведення Дослідження є основою для практичного впровадження ініціативи України щодо створення “об’єднаного комерційного поля” послуг рухомого (мобільного) зв’язку у країнах СхП, та у майбутньому, з ЄС. Також, члени REWG у форматі круглого столу обговорили рекомендації, що містяться у зазначеному Звіті, та шляхи їх реалізації у кожній з країн СхП.

Окрім зазначеного серед найважливішого у ході засідання учасники:

  • обговорили та внесли зміни до Плану роботи REWG на 2018 рік;
  • попередньо узгодили проект Плану дій з імплементації рекомендацій за результатами Дослідження на 2018-2019 роки;
  • ознайомилися з досвідом країн Західних Балкан щодо регулювання міжнародного роумінгу та імплементації Регіональної угоди з питань роумінгу, зокрема, досвід Сербії та Боснії і Герцеговини;
  • ознайомилися з досвідом регулювання надання послуг роумінгу в ЄС після впровадження політики Roam-Like-At-Home (RLAH). Зокрема, доповіді було представлено представником BEREC та Латвії, Литви, Польщі та Хорватії;
  • визначили, що наступне засідання REWG буде проведено у м. Вільнюс (Литовська Республіка) восени цього року та ін..

Участь НКРЗІ в роботі REWG та її засіданнях є важливою складовою процесу обміну досвідом та найкращими практиками, взаємодії та співробітництва з метою удосконалення національного законодавства країн-учасниць Мережі в контексті наближення національних ринків до міжнародних ринків послуг роумінгу, обговорення викликів у регуляторній сфері для ринків, як країн Східного партнерства, так і країн-членів ЄС.