Делегація НКРЗІ взяла участь у 5-му засіданні Експертної робочої групи з питань порівняльного аналізу ринків

17-18 квітня 2018 року у м. Баку, Азербайджанська Республіка, відбулося 5-е засідання Експертної робочої групи з питань порівняльного аналізу ринків (BEWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства. Разом з представниками країн Східного партнерства (СхП) та країн-членів ЄС, участь у роботі BEWG взяли і представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ).

Організатором та приймаючою стороною чергового засідання BEWG виступило Міністерство транспорту, зв’язку та високих технологій Азербайджанської Республіки за сприяння Європейської Комісії.

Головною метою 5-го засідання ВEWG було затвердження планів роботи групи на 2018 рік, а також на період 2018-2020 років відповідно. Зокрема, роботу засідання було зосереджено на розгляді нових напрямків діяльності групи відповідно до Плану діяльності Мережі на 2017-2020 роки, а саме питання щодо наближення законодавства (Legislative Approximation – Pillar 1) та розвитку широкосмугового зв’язку (Broadband – Pillar 5). У ході роботи над напрямком широкосмугового зв’язку, зокрема, обговорювалося здійснення порівняльного аналізу плати за послуги фіксованого/рухомого (мобільного) широкосмугового зв’язку та аналізу регуляторної законодавчої бази (на рівні кожної окремої країни та Європейського союзу) з питань розвитку широкосмугового зв’язку. Особливу увагу приділено необхідності створення інструменту для інвентаризації інфраструктур мереж електронних комунікацій у країнах Східного партнерства (Створення інфраструктурних карт/Infrastructure Mapping) що є важливою передумовою для розвитку широкосмугового зв’язку, та представлено Концепцію інфраструктурної карти для країн СхП.

Роботу BEWG було зосереджено на вивченні досвіду ЄС щодо питань розгортання інфраструктурних карт, спільного доступу до інфраструктури з подальшими дискусіями щодо шляхів реалізації цих питань у країнах Східного партнерства.

Також учасниками BEWG у ході засідання було представлено та обговорено:

  • законодавчу базу з питань аналізу ринку та основних тенденції її розвитку;
  • показники ІКТ (кращі практики та рекомендації) та цифрової економіки і моніторинг в країнах-партнерах ВEWG;
  • існування та діяльність регуляторів телекомунікацій, приклади їх створення та розвитку, огляд поточного статусу національних регуляторних органів в країнах-членах ВEWG;
  • інші організаційні питання, що пов’язані із подальшою діяльністю ВEWG.

Участь НКРЗІ в роботі BEWG та її засіданнях є важливою складовою процесу вивчення актуальних питань діяльності національних регуляторних органів як країн СхП, так і країн ЄС, вдосконалення і гармонізації цифрових ринків і їх регулювання, розвитку широкосмугового зв’язку з метою забезпечення наближення до стандартів ЄС, а також основних тенденцій розвитку галузі телекомунікацій.