Київ гостинно прийняв учасників ХІ Пленарного засідання та Семінару з питань розробки інфраструктурних карт Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

У період з 25 по 26 квітня 2018 року Київ приймав учасників XІ Пленарного засідання та Семінару з питань розробки інфраструктурних карт (далі – Семінар) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа).

Організатором та приймаючою стороною вищевказаних заходів виступила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, у якості Голови Мережі у 2018 році, за підтримки Європейської Комісії.

У зазначених заходах взяли участь понад 40 експертів з країн Східного партнерства (далі – СхП): Республіки Азербайджан, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова; країн-членів ЄС, а саме: Республіки Австрія, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Федеративної Республіки Німеччина, Республіки Польща, Румунії, Чеської Республіки, Хорватії, Королівства Швеції, а також представники Республіки Македонія, BEREC, Європейської Комісії, Представництва Європейського Союзу в Україні, Світового банку та компанії “Cullen International”.

Основна увага учасників Семінару, який відбувся 25 квітня, була сфокусована на вивченні законодавства ЄС з тематики заходу, досвіду, кращих практик розробки інфраструктурних карт та обговоренні можливостей і механізмів їх подальшого впровадження у країнах СхП. У ході Семінару: обговорювалися результати порівняльного аналізу щодо розробки інфраструктурних карт у країнах СхП; представниками Грузії та Молдови представлено досвід країн щодо збору даних та розробки інфраструктурних карт і реалізації закону про доступ до власності і спільне використання супутньої інфраструктури мереж електронних комунікацій загального користування в Республіці Молдова відповідно; представлено досвід впровадження інфраструктурних карт у країнах-членах ЄС, зокрема в Австрії, Німеччині, Польщі, Румунії та Швеції, а також незалежний погляд на питання експертів компанії “Cullen International”. У рамках Семінару також був представлений досвід України стосовно поточного стану справ щодо правової, економічної та організаційної бази щодо доступу до та спільного використання об’єктів інфраструктури.

Основними питаннями для розгляду у ході XІ Пленарного засідання Мережі були підбиття підсумків її діяльності за 2017 рік та обговорення Плану роботи на 2018 рік. Так, основними пріоритетами Мережі є: посилення незалежності регуляторного органу; координація національних стратегій щодо використання радіочастотного спектра в країнах СхП; гармонізований підхід і зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу серед країн СхП та прогрес у переговорах з ЄС щодо зниження тарифів на послуги роумінгу; проведення порівняльного аналізу ринків з метою підготовки щорічних звітів з бенчмаркінгу, а також активний розвиток ШСД. Окрім зазначеного, голови експертних робочих груп з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG), з питань порівняльного аналізу ринків (BEWG) та з питань роумінгу (REWG) представили основні досягнення діяльності робочих груп у 2017 році та плани роботи на поточний рік.

Також, учасниками засідання обговорено пропозиції щодо внесення змін до Протоколу про співробітництво та напрями Плану дій Мережі на 2017-2020 з наближення законодавства (Legislative Approximation – Pillar 1) та розвитку широкосмугового зв’язку (Broadband – Pillar 5) у розрізі їх подальшої реалізації. До обговорення компоненту Broadband – Pillar 5 було залучено експерта Світового Банку, з яким учасники Пленарного засідання обговорювали можливість започаткування співпраці з країнами СхП з питань розвитку широкосмугового зв’язку та розробки інфраструктурних карт у рамках ініціативи “EU4Digital”. Учасники заходу також мали чудову нагоду ознайомитися з основними компонентами стратегії ЄС “Єдиний цифровий ринок” та планами Європейської Комісії з розгортання цифрової економіки, представленої представником DG CONNECT, Європейської Комісії.
Окрім зазначеного, обговорювався ряд інших важливих для діяльності Мережі питань.
Участь України у зазначених заходах є важливою з огляду на актуальність питань подальшого розширення доступності послуг широкосмугового зв’язку, гармонізації управління спектром та зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу. Активна діяльність НКРЗІ у рамках Мережі сприяє вивченню європейського досвіду, політики та ініціатив у сфері електронних комунікацій.