В Україні відбулося 6-те засідання Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

12-14 березня 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі - НКРЗІ), у якості Голови Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа) у 2018 році, забезпечила проведення 6-го засідання Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG) Мережі у м. Київ.

Захід було організовано у співпраці з німецьким регуляторним органом Bundesnetzagentur, у якості Голови SEWG, та за підтримки і фінансування Європейської Комісії.

Участь у засіданні взяли експерти країн Східного партнерства (СхП) - Азербайджанської Республіки, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова та України, і експерти країн-членів ЄС, а саме: Федеративної Республіки Німеччина, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Румунії та Угорщини.

6-те засідання SEWG проходило як у форматі пленарного засідання так і у формі сесійних засідань. Відтак, було створено 3 робочих підгрупи, за напрямками розгляду питань технічного, юридичного і регуляторного спрямування, які очолювали Голова та Віце-Голова SEWG (представник Грузії).

У ході пленарного засідання було переглянуто і актуалізовано ряд установчих документів SEWG, здійснено аналіз стану виконання поточних завдань групи, а також передбачено напрямки роботи щодо можливості розгляду використання смуг частот для впровадження перспективних радіотехнологій та ін. За результатами проведеного аналізу, регуляторною підгрупою було підготовлено проект дорожньої карти з описом стану виконання робіт кожною з країн СхП та подальших дій щодо узгодженого використання смуг частот 470-694 МГц, 694-790 МГц, 790-862 МГц.

Позиція країн-членів ЄС чітко визначає необхідність доступності діапазону частот 700 МГц для систем широкосмугового безпроводового доступу у найкоротший термін. Зокрема, передбачається забезпечити доступність діапазону 700 МГц для запровадження послуг електронних комунікацій до кінця 2020 року. Для цього всі країни мали вжити заходів щодо укладання необхідних домовленостей із прикордонної координації радіочастот до кінця 2017 року. У той же час зазначено, що використання смуги частот 470-694 МГц для мовлення аудіовізуального контенту повинно бути збережено щонайменше до 2030 року.

Особливу увагу було приділено необхідності інтеграції SEWG до вже існуючих регіональних профільних платформ з обміну досвідом, а саме: Західноєвропейської платформи з імплементації цифрового дивіденду (WEDDIP), Південно-Східного форуму з імплементації цифрового дивіденду (SEDDIF), Північно-Східного форуму з імплементації цифрового дивіденду (NЕDDІF), новоствореного Чорноморського форуму з імплементації цифрового дивіденду (BSDDIF) та озвучено ініціативу скликати самміт для зустрічі керівництва подібних профільних груп разом із SEWG.

Участь НКРЗІ в роботі SEWG та її засіданнях є важливою складовою процесу вирішення питань частотної координації та узгодженого використання частотних присвоєнь з адміністраціями зв’язку сусідніх держав, а також практичної імплементації основних рішень і рекомендацій Всесвітньої конференції радіозв’язку 2015 року.