У Таллінні відбулася 2-га Міністерська зустріч з питань цифрової економіки ініціативи “Східне партнерство”

Голова НКРЗІ О. Животовський у складі офіційної делегації України, на чолі із Першим Віце-прем’єр-міністром – міністром економіки України Кубівим С.І., взяв участь у 2-ій Міністерській зустрічі з питань цифрової економіки ініціативи “Східне партнерство” (далі – Зустріч), що відбулася 05 жовтня 2017 року у м. Таллінн, Естонська Республіка. Основною темою Зустрічі було обговорення прогресу країн-учасниць у сфері цифрової економіки за період, що пройшов з попередньої Зустрічі у червні 2015 року та зустрічі на високому рівні у жовтні 2016 року, присвяченої Цифровому Співтовариству.

У заході взяли участь високопосадовці ЄС. Віце-Президент Європейської Комісії з питань Єдиного Цифрового Ринку А. Ансіп в своїй промові говорив про розширення переваг Єдиного Цифрового Ринку для країн Східного партнерства. Міністр підприємництва та інформаційних технологій Естонії У. Пало окреслив пріоритети політики у рамках президентства Естонії в Раді ЄС. Також виступили міністри з питань цифрової економіки країн Східного партнерства, країн-членів ЄС, керівництво DG NEAR Європейської Комісії, делегати від міжнародних фінансових інституцій, ІКТ Асоціацій та Форуму громадянського суспільства, які порушували у своїх доповідях питання щодо основних викликів та можливостей, що пов’язані з розширенням переваг Єдиного Цифрового Ринку для країн Східного партнерства.

Представники України у своєму виступі наголосили на пріоритетності розвитку цифрової економіки в Україні, зокрема за такими ключовими напрямками як: розбудова телекомунікаційної інфраструктури, розвиток широкосмугового доступу до Інтернету та технологій 4G і 5G, міжнародний роумінг, кібербезпека, розвиток інновацій та розбудова інноваційної екосистеми, електронна ідентифікація, електронне урядування та розвиток електронної торгівлі, та прагненнях до поглиблення співпраці з ЄС у цих сферах і перевагах від приєднання до єдиного цифрового ринку ЄС. Також було відзначено прогрес на шляху до створення єдиного цифрового ринку із запровадженням ініціативи «роумінг як вдома» в ЄС у червні 2017 року. Українські посадовці висловили сподівання на подальшу співпрацю у цьому напрямку між ЄС та Україною з метою подальшого поступового зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу.

В ході Зустрічі були обговорені плани на період до 2020 року із визначенням конкретних цілей та очікуваних результатів співпраці у сфері цифрової економіки, що чинитимуть суттєвий вплив на життя громадян та конкурентоспроможність бізнесу.

Головною подією Зустрічі стало схвалення усіма міністрами Декларації. Декларація засвідчила політичну волю регіону до співпраці у сфері цифрової економіки та підкреслила її важливість для соціального і економічного розвитку, зростання та створення робочих місць в країнах Східного партнерства. Проект Декларації був спільно підготовлений усіма країнами-учасницями Панелі “Гармонізація цифрових ринків” Ініціативи Східне партнерство та пройшов обговорення у рамках її 3-го засіданні, де був представлений Європейською Комісією.

В документі засвідчується намір країн працюватися за шістьма пріоритетними напрямками: правила надання телекомунікаційних послуг та інфраструктура; довіра та безпека в цифровій економіці; еTrade, яка включає в також eCommerce, eCustoms і eLogistics/Цифрові транспортні коридори; цифрові навички; дослідження в сфері ІКТ, інновації та стартап-екосистеми; eHealth, та визначаються конкретні завдання і очікувані результати співпраці за вказаними напрямками до 2020 року у рамках тематичних платформ.

Європейська Комісія та міністри підтвердили готовність продовжувати роботу щодо посилення та поглиблення взаємовигідних цифрових економічних відносин у Східному партнерстві.

Схвалення даного документу є потужним сигналом до Саміту Східного партнерства, що відбудеться у листопаді 2017 року.