Делегація НКРЗІ взяла участь у Семінарі з питань мережевого нейтралітету Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

24 жовтня 2017 року делегація НКРЗІ взяла участь у Семінарі з питань мережевого нейтралітету Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа), який проходив у м. Мінськ, Республіка Білорусь.

Організатором заходу виступило Національне агентство з регулювання в галузі електронних комунікацій та інформаційних технологій Республіки Молдова (ANRCETI) у якості Голови Мережі у 2017 році, а приймаючою стороною – Міністерство зв’язку та інформатизації Республіки Білорусь за підтримки Європейської Комісії.

Участь у заході взяли експерти країн Східного партнерства (далі – СхП), країн-членів ЄС (Федеративної Республіки Німеччина, Хорватії, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Румунії, Чеської Республіки, Королівства Швеції), представник Європейської Комісії, експерт міжнародної консалтингової компанії Cullen International та Голова Експертної робочої групи з мережевого нейтралітету Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (далі – BEREC).

Головною метою Семінару з питань мережевого нейтралітету було обговорення ряду питань, що були визначені Мережею як такі, що становлять спільний інтерес та спрямовані на ефективний розвиток відповідного аспекту функціонування мережі Інтернет в країнах Східного партнерства.

У ході Семінару учасники розглянули результати порівняльного аналізу з питань стану регулювання мережевого нейтралітету в більшості країн-членів Мережі, який був підготовлений Експертною робочою групою з питань порівняльного аналізу ринків (BEWG) Мережі, ознайомилися з нормативною базою ЄС щодо регулювання мережевого нейтралітету, розглянули практичні аспекти його впровадження у відповідності до вимог Регламенту (ЄС) 2015/2120, а також практичний досвід Латвійської Республіки, Литовської Республіки та Хорватії з порушеної тематики.

Окрім того, експерт міжнародної консалтингової компанії Cullen International представив нормативні підходи до мережевого нейтралітету в ЄС та за його межами, а Голова Експертної робочої групи з мережевого нейтралітету BEREC – основні аспекти діяльності групи та її подальших планів роботи.

Загалом, Семінар надав можливість представникам країн СхП обговорити багато аспектів тематики заходу, зокрема стосовно нормативно-правової бази ЄС щодо питань мережевого нейтралітету обмінятися досвідом регулювання вищезгаданої сфери між країнами СхП. Доповіді учасників супроводжувались значною кількістю питань та коментарів, тим самим відображаючи інтерес і важливість даної теми.

Активна участь НКРЗІ у діяльності Мережі сприяє вивченню європейського досвіду, політики та ініціатив у сфері електронних комунікацій та є інструментом подолання технологічної відсталості і наближення національного законодавства до норм і стандартів ЄС.