Делегація НКРЗІ взяла участь у 4-му засіданні BEWG та 5-му засіданні SEWG Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

20-22 вересня 2017 року делегація Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі - НКРЗІ) взяла участь у 4-му засіданні Експертної робочої групи з питань порівняльного аналізу ринків (BEWG) та 5-му засіданні Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства. Обидва засідання відбулися у м. Бухарест, Румунія.

Організатором та приймаючою стороною чергових засідань SEWG і BEWG виступив Національний орган з управління та регулювання у сфері комунікацій Румунії (ANCOM) за сприяння Європейської Комісії.

Відповідно до порядку денного в рамках 4-го засідання BEWG відбулося детальне обговорення проекту щорічного Звіту з питань порівняльного аналізу ринків, який у свою чергу включає Регуляторний та Статистичний звіти. Регуляторний звіт включає всебічний аналіз нормативно-правової бази у сфері електронних комунікацій в країнах Східного партнерства та країнах-членах ЄС. Статистичний звіт включає результати аналізу ринку фіксованого телефонного зв’язку, послуг платного телебачення, пакетних послуг та послуг М2М.

Керівництвом BEWG було представлено узагальнену інформацією щодо процесу збору, аналізу та перевірки даних, за результатами опрацювання регуляторного та статистичного опитувальників країнами-учасницями BEWG у 2017 році.

За результатами  4-го засідання BEWG було вирішено:

- продовжити роботу над щорічним Звітом з питань порівняльного аналізу ринків;

- включити до Плану роботи BEWG на 2018 рік нові тематики такі як: мережевий нейтралітет, безпека мереж та регулювання доступу до інфраструктури.

В свою чергу, з метою вивчення існуючих практик розрахунку собівартості телекомунікаційних послуг, українською делегацією було винесено на розгляд пропозицію, стосовно дослідження ефективності методики розрахунку собівартості послуг операторів телекомунікацій. Вказана пропозиція була підтримана усіма країнами-членами BEWG.

5-те засідання SEWG проходило як у форматі пленарного засідання так і у форматі проведення практичних занять, які були направлені на вирішення проблемних питань координації частотних виділень/присвоєнь цифрового наземного телевізійного мовлення (далі – ЦНТВМ) в прикордонних зонах, а саме:

- оцінка можливих проблем, що виникають при підготовці змін до Плану GE06D в смузі радіочастот 470-694 МГц та пошуку рекомендацій щодо їх вирішення;

- питання електромагнітної сумісності та рівноцінного доступу до радіочастотного спектру;

- моделювання різних варіантів впровадження технологій у смузі радіочастот 694-790 МГц сусідніми державами та можливі варіанти розвитку впровадження радіотехнологій.

У ході засідання SEWG представники української делегації взяли активну участь у двосторонніх та багатосторонніх робочих зустрічах експертів, проведених у форматі “Білорусь-Україна (спостерігачі Литва, Латвія)”, “Румунія-Україна”, “Молдова-Україна”, “Угорщина-Україна”, “Грузія-Україна”.

Особливу увагу української сторони було приділено:

- обговоренню стану робіт із завершення перепланування ЦНТВМ у регіональних координаційних групах NEDDIF і SEDDIF;

- стану реалізації досягнутих в рамках регіональної координаційної платформи WEDDIP домовленостей з перепланування ЦНТВМ;

- розгляду практичних питань стосовно можливих шляхів внесення змін до Плану GE06D у смузі радіочастот 470-694 МГц та забезпечення рівноправного доступу до радіочастотного спектру.

Участь делегації НКРЗІ у діяльності BEWG сприяє реалізації євроінтеграційних прагнень держави, зокрема, у розрізі набуття досвіду регулювання сектору електронних комунікацій (збір та аналіз статистичної інформації) відповідно до європейських норм і стандартів.

Участь НКРЗІ в роботі SEWG та її засіданнях є важливою складовою процесу вирішення питань частотної координації та узгодженого використання частотних присвоєнь з адміністраціями зв’язку сусідніх держав, а також практичної імплементації основних рішень і рекомендацій Всесвітньої конференції радіозв’язку 2015 року.