У 2018 році НКРЗІ очолить Мережу регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

25 жовтня 2017 року у м. Мінськ, Республіка Білорусь, відбулося Х Пленарне засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа).

Організатором заходу виступило Національне агентство з регулювання в галузі електронних комунікацій та інформаційних технологій Республіки Молдова (ANRCETI), яке є Головою Мережі у 2017 році, а приймаючою стороною – Міністерство зв’язку та інформатизації Республіки Білорусь за підтримки Європейської Комісії.

Участь у заході взяли члени Мережі - представники країн Східного партнерства, країн-членів ЄС (Федеративної Республіки Німеччина, Хорватії, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Румунії, Чеської Республіки, Королівства Швеції) а також представник Європейської Комісії.

Осіннє Пленарне засідання Мережі є традиційно головним заходом року, адже саме на ньому приймаються найважливіші рішення для подальшої діяльності Мережі.

Основною подією Х Пленарного засідання стало обрання керівництва Мережі на 2018 рік. За результатами обговорень та голосування, за одностайним рішенням учасників на посаду Голови Мережі у 2018 році було обрано НКРЗІ, а на посаду Віце-голови – Регуляторний орган зв’язку Литовської Республіки.

Обрання НКРЗІ на посаду Голови Мережі у 2018 році вкотре підкреслило міцні позиції українського регулятора у Мережі та високий рівень довіри країн-членів, а також належний стан співробітництва з країнами-членами ЄС та Європейською Комісією.

Зауважимо, що у 2018 році НКРЗІ обійматиме одразу дві керівні посади: Голови Мережі у 2018 році та Голови REWG.

Учасники засідання також підбили підсумки діяльності Мережі у 2017 році та обговорили План роботи на 2018 рік. З метою оновлення та затвердження Плану діяльності Мережі на 2017-2020 роки (середньострокова стратегія/дорожня карта), країни-члени Мережі прийняли одностайне рішення про включення до нього напрямок розвитку широкосмугового зв’язку та уповноважили Експертну робочу групу з питань бенчмаркінгу (BEWG) на подальшу роботу щодо підготовки відповідного плану роботи за вказаною тематикою. Окрім зазначеного, основними пріоритетами Мережі на найближчі роки будуть такі напрямки: посилення незалежності регуляторного органу; координація підходу до використання спектра в країнах СхП (І та ІІ цифрові дивіденди); запровадження гармонізованого підходу до зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу серед країн СхП та у майбутньому - з ЄС, а також проведення порівняльного аналізу ринків з метою підготовки щорічних звітів з бенчмаркінгу.

Також обговорено та внесено зміни до Протоколу про співробітництво Мережі, який є продовженням Меморандуму про взаєморозуміння Мережі. Голови експертних робочих груп з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG), з питань порівняльного аналізу ринків (BEWG) та з питань роумінгу (REWG) представили звіти про діяльність груп у 2017 році, основні досягнення та плани на 2018 рік. У межах звітування про діяльність REWG, яку очолює НКРЗІ, особлива увага була зосереджена на проведенні Дослідження щодо гармонізації встановлення цін на міжнародний роумінг та зниження тарифів на роумінг серед країн СхП.

Активна участь у діяльності Мережі сприяє вивченню європейського досвіду, політики та ініціатив у сфері електронних комунікацій та є інструментом подолання технологічної відсталості, залучення іноземних інвестицій і впровадження новітніх технологій, що зміцнює потенціал та міжнародний авторитет України у сфері телекомунікацій.