Гармонізація цифрових ринків з ЄС

Національна комісія,що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації взяла участь у 3-му засіданні Панелі “Гармонізація цифрових ринків” Ініціативи Східне партнерство, що відбулося 19-20 вересня поточного року в м. Брюссель (Королівство Бельгія).

Засідання Панелі “Гармонізація цифрових ринків” Ініціативи Східне партнерство - це регулярний щорічний захід, на якому цього річ були представлені основні результати діяльності платформ/мереж, що були створені відповідно до ключових напрямків Платформи, та тематичних досліджень, які проводилися протягом останнього року у рамка цих мереж. Зокрема, EU4Digital: eTrade, EU4Digital: eHealth, EU4Digital: ICT Innovation, EU4Digital: Trust & Security, EU4Digital: eSkills, EU4Digital: Telecom (EaPeReg).

Україна є координатором одного з основних напрямків Панелі “Гармонізація цифрових ринків” – “Правила надання телекомунікаційних послуг” (EU4Digital: Telecom (EaPeReg)) та країною-учасницею Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа, EaPeReg), в якій очолює Експертну робочу групу з питань роумінгу (REWG). В рамках своєї відповідальності українською стороною були представлені результати діяльності та основні досягнення Мережі за останні 12 місяців. Також була запропонована на розгляд середньострокова стратегія Мережі на 2017-2020 роки, основні напрямки діяльності та плани Мережі і її експертних робочих груп: Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG), Експертної робочої групи з питань порівняльного аналізу ринків (BEWG) та REWG, на 2018 рік. Значна увага була приділена попереднім результатам Дослідження щодо гармонізації встановлення цін на міжнародний роумінг та зниження тарифів на роумінг серед країн Східного партнерства (далі – Дослідження), яке проводилося в рамках REWG.

Вкотре, діяльність Мережі, включаючи роботу REWG та Дослідження, отримали високе схвалення збоку Європейської Комісії та країн-членів ЄС, а також запевнення у подальшій підтримці діяльності. Представники Європейської Комісії окремо наголосила на важливості діяльності REWG та позитивних результатах її роботи.

Окрім того, учасники також обговорили представлений Європейською Комісією проект Декларації, яка повинна бути схвалена Міністрами з питань цифрової економіки країн Східного партнерства та країн-членів ЄС, у ході другої Міністерській зустрічі з питань цифрової економіки (05.10.2017, Естонська Республіка).

Декларація повинна підтвердити спільну прихильність країн цифровій економіці та підкреслити її важливість для соціального та економічного розвитку, зростання та створення робочих місць в країнах Східного партнерства. В документі також засвідчуватиметься намір країн працюватися за шістьма пріоритетними напрямки: правила надання телекомунікаційних послуг та інфраструктура; довіра та безпека в цифровій економіці; еTrade, яка включає в також eCommerce, eCustoms і eLogistics/Цифрові транспортні коридори; цифрові навички; дослідження в сфері ІКТ, інновації та стартап-екосистеми; eHealth. Окрім того, тематичні платформи розроблятимуть дорожні карти щодо гармонізації за кожним із напрямків до 2020 року, включаючи основні віхи до Саміту Східного партнерства (24.11.2017). Розробка таких дорожніх карт та діяльність платформ/мереж і надалі підтримуватиметься Європейською Комісією у рамках EU4Digital.