У Португалії відбувся Саміт BEREC-EMERG-EaPeReg-REGULATEL на тему: “Об’єднуючи регіони: забезпечення зв’язку у конвергентному світі”

31 травня - 01 червня 2017 року у м. Кашкайш (Португальська Республіка) відбувся Саміт Органу європейських регуляторних органів країн-членів ЄС (BEREC), Європейсько-Середземноморської мережі регуляторів (EMERG), Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа, EaPeReg) та Латиноамериканського форуму регуляторів у сфері телекомунікацій (REGULATEL) на тему: “Об’єднуючи регіони: забезпечення зв’язку у конвергентному світі” (далі – Саміт), участь в якому також взяв представник НКРЗІ.

Саміт організовується раз на два роки, а його проведення відповідає зобов’язанням у рамках двосторонніх Меморандумів про взаєморозуміння між BEREC та Мережею, REGULATEL і EMERG. Цьогоріч, організатором заходу виступив Національний орган зв’язку Португальської Республіки (ANACOM), за участі керівництва BEREC та підтримки Європейської Комісії.

Загалом, участь у Саміті взяло понад 165 експертів національних регуляторних органів країн Східного партнерства, країн-членів ЄС, країн Латинської Америки, Північної Африки та Близького Сходу, що є членами BEREC, EMERG, EaPeReg та REGULATEL, а також представники DG CONNECT Європейської Комісії, офісу BEREC та Незалежної групи регуляторних органів (IRG).

Основна частина Саміту була розділена на три тематичні сесії: “Зв’язок: інвестування у мережі з надвисокою пропускною здатністю та їхня загальнодоступність в якості рушіїв розвитку”, “Мобільний зв’язок: проблемні питання при використанні спектру”, “Забезпечення прав у об’єднаному світі: виклики для мережевого нейтралітету”.

У рамках кожної із зазначених сесій представники BEREC, EMERG, EaPeReg та REGULATEL представляли досвід з визначених тематик як своїх країн, так і регіону в цілому:

  • у ході сесії I “Зв’язок: інвестування у мережі з надвисокою пропускною здатністю та їхня загальнодоступність в якості рушіїв розвитку” було представлено досвід Латвійської Республіки, Республіки Молдова, Чилі та Єгипту;
  • під час сесії ІІ “Мобільний зв’язок: проблемні питання при використанні спектру” було презентовано досвід Великобританії, Грузії, Тунісу та Мексики;
  • у рамках сесії III “Забезпечення прав у з’єднаному світі: виклики для мережевого нейтралітету”, досвід своїх країн та регіону представляли: Перу, Республіка Вірменія, Йорданія та Королівство Нідерландів.

Підсумовуючи роботу Саміту главами BEREC, EMERG, EaPeReg та REGULATEL було схвалено та підписано спільну Декларацію, в якій окреслені основні напрямки та можливості для подальшої співпраці на міжрегіональному рівні.

Беручи до уваги основні положення Декларації, учасники Саміту погодилися з тим, що проведення спільної зустрічі на високому рівні забезпечило фундаментальну можливість для просування необхідного діалогу у сфері регулювання телекомунікацій на засадах справедливості та важливості спільного діалогу. Ґрунтуючись на вже існуючому рівні співробітництва і відзначаючи фінансову підтримку, що надається Європейською Комісією для EMERG і EaPeReg, Саміт визнав користь заохочення постійних ініціатив співробітництва, що відзначається між BEREC і його колегами з EMERG, EaPeReg і REGULATEL.

У рамках Саміту також відбулася спільна зустріч EMERG-EaPeReg-REGULATEL, яка була присвячена темі: “Об’єднуючи регіони: елементи необхідні для самодостатнього розвитку регіональних платформ” (далі – Зустріч), яка у свою чергу також була розділена на дві сесії:

  • сесія І була присвячена представленню кожної мережі, їхніх робочих планів, тематик, які становлять спільний інтерес для  країн-членів, середньострокові стратегії розвитку та міжнародне співробітництво. REGULATEL була представлена представником Мексики (IFT), EMERG – представником Італії (AGCOM), EaPeReg була представлена одразу трьома її представниками: Молдовою (ANRCETI, Голова Мережі у 2017 році), Грузією (GNCC, Голова Мережі у 2016 році) та Україною (НКРЗІ, Голова Експертної робочої групи з питань роумінгу та номінант на Голову Мережі у 2018 році);
  • у ході сесії ІІ представники REGULATEL, EMERG та EaPeReg обговорили досвід мереж в контексті питань законодавчої, інституційної та фінансової стійкості. Особливу увагу було присвячено питанням фінансування діяльності мереж та спроможності приймати рішення, які б знаходили своє відображення на національному рівні країн-членів. Передусім мова йшла про впровадження законодавчих змін з метою наближення до норм і стандартів ЄС.

Під час заключної частини зустрічі, її учасники обговорили проект спільної Заяви REGULATEL, EMERG та EaPeReg, яка незабаром буде схвалена та опублікована.

Успішне проведення Саміту і Зустрічі і надалі буде забезпечувати формування майбутніх спільних ініціатив, як таких, що сприятимуть спільній роботі експертних груп, обміну інформацією та задля підтримки високого рівня діалогу в області регулювання в ході майбутніх зустрічей.

Активна участь НКРЗІ у заходах такого рівня, сприяє зміцненню міжнародного авторитету України та національного регуляторного органу, налагоджує подальшу двосторонню та багатосторонню співпрацю, сприяє вивченню кращого європейського досвіду у сфері регулювання телекомунікацій та вдосконалення національного законодавства України.