Делегація НКРЗІ взяла участь у Семінарі з питань розвитку широкосмугового зв’язку та IX Пленарному засіданні Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

У період з 06 по 07 квітня 2017 року у м. Кишинів (Республіка Молдова) відбулися Семінар з питань розвитку широкосмугового зв’язку та IX Пленарне засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа).

Організатором зазначених заходів та приймаючою стороною виступило Національне агентство з регулювання в галузі електронних комунікацій та інформаційних технологій Республіки Молдова (ANRCETI) у якості Голови Мережі у 2017 році.

Загалом у заходах, окрім представників України, взяли участь: експерти країн Східного партнерства (далі – СхП): Республіки Азербайджан, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова; представники країн-членів ЄС, а саме: Федеративної Республіки Німеччина, Хорватії, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Румунії, Португальської Республіки, Чеської Республіки, Королівства Швеції та ін.

Основна увага учасників Семінару з питань розвитку широкосмугового зв’язку була сфокусована на питанні подальшого поширення та доступності послуг широкосмугового зв’язку в кореляції з ростом інвестицій та економічним розвитком. У ході заходу обговорювалися: політика подальшого розвитку широкосмугового зв’язку в країнах СхП та країнах-членах ЄС; питання важливості високоякісного широкосмугового зв’язку у сучасному суспільстві та необхідності щодо покращення інвестиційного середовища у цій сфері; аспекти розвитку інфраструктури фіксованого широкосмугового зв’язку та мобільного широкосмугового зв’язку. Окрім того, учасників було проінформовано про рівень розвитку мереж широкосмугового доступу (далі – ШСД) в країнах СхП, зокрема відзначено недостатнє нормативно-правове забезпечення організації ШСД у ряді країн СхП, що негативно впливає на рівень його розвитку та залучення іноземних інвестицій; у цьому контексті підкреслено важливість підготовки та впровадження національних планів розвитку широкосмугового зв’язку та роль регуляторного органу у сфері телекомунікацій у цьому процесі.

Основними питаннями порядку денного IX Пленарного засідання Мережі були підбиття підсумків її діяльності за 2016 рік, обговорення та планування роботи на 2017 рік і підготовка дорожньої карти діяльності Мережі на 2017-2020 роки. Так, основними пріоритетами Мережі на найближчі роки є: посилення незалежності регуляторного органу; координація національної стратегії щодо використання спектра в країнах СхП; гармонізований підхід і зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу серед країн СхП та прогрес у переговорах з ЄС щодо зниження тарифів на послуги роумінгу; проведення порівняльного аналізу ринків з метою підготовки щорічних звітів з бенчмаркінгу, а також розвиток ШСД. Окрім того, було прийнято одностайне рішення про продовження терміну дії Меморандуму про взаємодію між Мережею та Органом європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC) ще на два роки. Окрім зазначеного, голови експертних робочих груп: з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG), з питань порівняльного аналізу ринків (BEWG) та з питань роумінгу (REWG) представили основні досягнення діяльності робочих груп у 2016 році та плани роботи на поточний рік. У межах інформування про діяльність REWG, особлива увага була приділена питанню проведення Дослідження щодо гармонізації встановлення цін на міжнародний роумінг та зниження тарифів на роумінг серед країн Східного партнерства, підготовка до якого здійснюється у рамках діяльності Групи, очолюваної НКРЗІ. Також, за одностайним рішенням учасників Пленарного засідання, було номіновано керівництво Мережі на 2018 рік: на посаду Голови Мережі номінантом є Україна (НКРЗІ), а на посаду Віце-голови – Литовська Республіка (Регуляторний орган зв’язку - RRT), що якнайкраще ефективність роботи національних регуляторних органів відповідних країн.

Участь України у зазначених заходах є стратегічним орієнтиром її інтересу до питань подальшого розширення доступності послуг широкосмугового зв’язку, гармонізації управління спектром та подальшого зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу та сприяє вивченню європейського досвіду, політики та ініціатив у сфері телекомунікацій  та є інструментом подолання технологічної відсталості, залучення іноземних інвестицій і впровадження новітніх технологій, що, як наслідок, зміцнює потенціал та міжнародний авторитет Країни.