НКРЗІ спільно з Чеським офісом з питань телекомунікацій провели 2-ге засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу

11-12 травня 2017 року у м. Прага (Чеська Республіка) відбулося 2-ге засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу (REWG), основною метою якого було представлення та офіційне затвердження підготовленого НКРЗІ Технічного завдання на проведення дослідження щодо гармонізації встановлення цін на міжнародний роумінг та зниження тарифів на роумінг серед країн Східного партнерства (далі – Дослідження), а також офіційний початок його проведення.

Участь у заході взяли: близько 40 експертів з країн Східного партнерства – Республіки Азербайджан, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова та України; експерти країн-членів ЄС, а саме: Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Польщі, Румунії, Хорватії, Чеської Республіки та Швеції, а також представники Європейської Комісії, міжнародні експерти та експертна група, відповідальна за проведення Дослідження.

Основна мета Дослідження – розробити рекомендації щодо встановлення цін на міжнародний роумінг та зниження тарифів на роумінг серед країн Східного партнерства. Дослідження забезпечить надання комплексних рекомендацій щодо впровадження гармонізованого підходу на національному рівні в країнах Східного партнерства, а також оцінки очікуваного впливу на ринок для кожної країни. Окрім зазначеного, Дослідження надасть оцінку доцільності і економічного впливу від укладання регіональної угоди з питань роумінгу серед країн Східного партнерства.

Дослідження триватиме протягом 5-ти місяців, а за його результатами буде представлений фінальний звіт з конкретними рекомендаціями, що мають бути опубліковані не пізніше Саміту Східного партнерства, що відбудеться восени цього року.

Спільно з регуляторними органами країн Східного партнерства, Дослідження проводитиме група міжнародних експертів, яка була сформована і діяльність якої фінансується Європейською Комісією.

Проведення вказаного Дослідження – це основа для практичного впровадження ініціативи України щодо створення “об’єднаного комерційного поля” послуг рухомого (мобільного) зв’язку у країнах Східного партнерства та країнах-членах ЄС.

Окрім зазначеного, у ході засідання учасники підвели підсумки діяльності REWG у 2016 році, обговори і затвердили оновлений План роботи REWG на 2017 рік, розглянули поточну ситуацію на національних ринках роумінгу і законодавчої бази в країнах Східного партнерства, ознайомилися з досвідом Європейського Союзу щодо впровадження RLAH (roam like at home) та імплементації Регламенту ЄС щодо регулювання роумінгу в Латвійській та Литовській Республіках, досвідом країн Західних Балкан щодо регулювання міжнародного роумінгу та укладання регіональної угоди з питань роумінгу, а також досягнуто домовленості про проведення наступного засідання восени цього року у м. Вільнюс (Литовська Республіка).

Довідково. REWG було створено за ініціативи НКРЗІ у квітні 2016 року у рамках діяльності Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства. Основними завданнями групи визначено створення регуляторної платформи для обміну досвідом та найкращими практиками, взаємодія і співробітництво між її членами з метою удосконалення національного законодавства країн-учасниць Мережі в контексті наближення національних ринків до міжнародних ринків послуг роумінгу, обговорення викликів у регуляторній сфері для ринків, як країн Східного партнерства, так і країн-членів ЄС, та взаємне інформування про прогрес, досягнутий з даного питання.

Очікуваними результатами роботи REWG, зокрема, є підготовка рекомендацій, вироблення засобів для вирішення проблем і шляхів попередження негативних наслідків, а також ідей, які становитимуть основу для прийняття відповідних політичних рішень і дій керівництва будь-якої з країн Східного партнерства з питань узгодження спільного підходу до тарифікації послуг роумінгу, гармонізації законодавства країн Східного партнерства та приведення його положень у сфері регулювання послуг роумінгу до рівня єдиного правового простору ЄС.

Головою REWG є НКРЗІ, а Віце-головою – Регуляторний орган зв’язку Литовської Республіки. На сьогодні, до складу Експертної робочої групи з питань роумінгу входять представники 11 країн.