Голова НКРЗІ взяв участь у Міністерській програмі Всесвітнього конгресу мобільного зв’язку

У період з 27 лютого по 02 березня 2017 року Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ, Комісія) О.Животовський, на чолі делегації НКРЗІ, взяв участь у Міністерській програмі Всесвітнього конгресу мобільного зв’язку (далі – Міністерська програма), який проходив у м. Барселона (Королівство Іспанія).

Всесвітній конгрес мобільного зв’язку проводиться щорічно під патронатом Асоціації GSM (GSMA) і є однією з визначних подій у сфері мобільного зв’язку та найбільшою у світі виставкою мобільних технологій та рішень. Міністерська програма є невід’ємною частиною Всесвітнього конгресу мобільного зв’язку та унікальним форумом, де генеральні директори профільних компаній, міністри, керівники національних регуляторних органів і політики з усього світу збираються з метою обговорення викликів та новітніх тенденцій у сфері мобільного зв’язку. У цьому році, у заході участь взяли біля 1700 учасників, включаючи 166 делегацій, що представляли 137 країн та 29 міжнародних організацій. До заходу долучилися 60 міністрів, керівники 78 регуляторних органів та більш ніж 150 генеральних директорів профільних компаній.

У рамках Міністерської програми, Голова НКРЗІ взяв участь у тематичних зустрічах, круглих столах, панелях, двосторонніх та багатосторонніх зустрічах високого рівня, що стосувалися питань: сприяння інноваціям, конкуренції і безпеці споживачів в епоху цифрових технологій (ролі мобільної індустрії у розвитку розумних міст та фінансування інновації мобільними операторами, використання технологій 4G і 5G); політики регулювання в епоху цифрових технологій, зокрема щодо напрямків пришвидшення розвитку цифрової економіки (цифрова стратегія Європейського Союзу, пріоритетом якої є повсюдне впровадження широкосмугового зв’язку та новітніх технологій, імплементація ключових регуляторних принципів в умовах динаміки функціонування майбутньої економіки 5G, оптимізація регуляторного середовища в умовах цифрової економіки, пошук збалансованих рішень для регулювання економіки даних (data economy)); пришвидшення доступу до мобільних послуг, поточні і майбутні проекти мобільної індустрії, напрямки і можливості взаємодії останньої з урядовими структурами для просування ключових інструментів розширення доступності цифрової сфери, зокрема доступу до фінансових послуг, цифрової ідентифікації, локально значимого контенту, цифрова грамотність.

Також, в рамках Міністерської програми, Голова НКРЗІ О.Животовський провів ряд двосторонніх зустрічей з представниками мобільних операторів, вендорів та національних регуляторних органів. Зокрема, відбулася зустріч з керівником правління Органу з питань інформаційно-комунікаційних технологій Республіки Туреччина (ICTA) паном Омаром Фатіхом Саяном. Сторони обговорили поточний стан двосторонніх відносин на рівні національних регуляторних органів з питань електронних комунікацій двох країн та домовились про поглиблення співробітництва. 

Участь делегації НКРЗІ у Міністерській програмі GSMA Всесвітнього конгресу мобільного зв’язку надала змогу обмінятися досвідом із представниками урядів іноземних країн та лідерами мобільної індустрії щодо стану галузі мобільного зв’язку, політики та ініціатив, що можуть підвищити його суспільну роль у цифрову епоху. Так, серед іншого, представники НКРЗІ мали можливість обговорити такі важливі питання, як політичні стимули для розвитку цифрової економіки та суспільства, рекомендації щодо мобільних технологій, які можуть допомогти у досягненні Цілей сталого розвитку ООН, аналіз впливу розвитку мобільних технологій на інші галузі, такі як промисловість, сільське господарство, охорона здоров’я тощо.