Делегація НКРЗІ взяла участь у чергових засіданнях експертних робочих груп BEWG та SEWG

У період з 20 по 22 лютого 2017 року делегація НКРЗІ взяла участь у 3-му засіданні експертної робочої групи з питань порівняльного аналізу ринків (BEWG) та 4-му засіданні експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG), що відбулося в м. Тбілісі (Грузія). До участі також були залучені експерти країн Східного партнерства – Республіки Азербайджан, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова та України, і експерти країн-членів ЄС, а саме: Федеративної Республіки Німеччина, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Румунії та Португальської Республіки.

Основна увага учасників 3-го засідання BEWG була сфокусована на обговоренні регуляторних ініціатив та прогресу у наближені національного законодавства до норм і стандартів ЄС у кожній країні-учасниці BEWG, що мали місце у 2016 році, основних напрямків діяльності на 2017 рік, а також поточного стану розвитку широкосмугового зв’язку. Представниками НКРЗІ було представлено доповідь щодо поточної ситуації з ключових питань регулювання в розрізі статистичних показників, нормативно-правової бази та розвитку ринків в Україні, зокрема, широкосмугового зв’язку.

В ході зустрічі учасники також обговорили пропозиції щодо оновлення регуляторного та статистичного опитувальників у розрізі індикаторів та інформації, яка підлягатиме заповненню та опрацюванню в поточному році. Присутні мали змогу детального ознайомлення з Ініціативою ЄС “Європейське гігабітне суспільство”, переліком показників DESI (індекс вимірювання розвитку цифрової економіки та цифрового суспільства в ЄС) та порівняльного дослідження щодо цін на фіксований та мобільний широкосмуговий зв'язок – BIAC. Зважаючи на отриману інформацію, члени експертної робочої групи обговорили можливість застосування цих показників у діяльності BEWG при підготовці щорічного Звіту з порівняльного аналізу.

Основним питанням порядку денного 4-го засідання SEWG було обговорення основних підходів до частотного перепланування радіомовних служб з метою створення майбутнього плану розподілу радіочастот в смузі 470-694 МГц і внесення змін до Плану GE06 без подальшого використання смуг радіочастот I та II цифрових дивідендів (відповідно, смуги радіочастот 790-862 і 694-790 МГц) на прикладах країн-учасників заходу, зокрема, Республіки Білорусь та Федеративної Республіки Німеччини. Значну частину часу засідання було присвячено проведенню практичних занять щодо вирішення проблемних питань координації частотних виділень/присвоєнь цифрового наземного телевізійного мовлення в прикордонних зонах.

У ході заходу членами делегації НКРЗІ було представлено: презентацію на тему «Поточний стан робіт з перепланування цифрового наземного телевізійного мовлення в смугах радіочастот 470-694 МГц в Україні»; доповідь стосовно стану впровадження в Україні у 2017 році системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління; а також надано інформаційні матеріали стосовно технічних характеристик обладнання та мереж, що функціонують в діапазоні 700 МГц, та відповідний проект плану для виділень/присвоєнь в згаданому діапазоні для подальшого порівняльного аналізу з відповідними прикладами країн-членів Мережі.

Для забезпечення гармонізації використання радіочастотного ресурсу в країнах Східного партнерства та країнах-членах ЄС було представлено бачення європейських партнерів щодо вивільнення смуги частот 700 МГц та можливості її використання для систем безпроводового доступу, а також для запровадження послуг електронних комунікацій до 2020 року. Зокрема, було надано рекомендації щодо проведення переговорів та укладання домовленостей з прикордонної координації радіочастот до кінця 2017 року.

Зважаючи на швидке наближення перспективи впровадження технологій 5G, учасниками засідання також було обговорено питання майбутнього використання смуг частот для впровадження згаданих технологій та розвитку платформ розповсюдження ефірного мовлення. Ці питання наразі перебувають на стадії дослідження відповідної робочої групи (ECC - PT1) Європейської конференції адміністрацій зв’язку.

Участь України у заходах Мережі сприяє реалізації євроінтеграційних прагнень держави, зокрема, в частині виконання положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, в розрізі набуття досвіду регулювання сектору електронних комунікацій відповідно до європейських норм і стандартів, та практичної імплементації основних рішень і рекомендацій Всесвітньої конференції радіозв’язку 2015 року та підготовки до Всесвітньої конференції радіозв’язку 2019 року.